Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

«Δώρα» Ομπάμα σε Ισραήλ

Τα ανταλλάγματα για συμβιβασμό στο «πάγωμα» των εποικισμών

The Economist


Με τη σοφία του άνδρα που αφιέρωσε εις μάτην δύο άγονα χρόνια στον βωμό της ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε την περασμένη Κυριακή να πλέξει το εγκώμιο του Βενιαμίν Νετανιάχου, μόνο και μόνο διότι αποδέχτηκε τον προτεινόμενο από τις ΗΠΑ συμβιβασμό για το «πάγωμα» της εποικιστικής ανάπτυξης πριν καν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού του συμβουλίου. «Ο κ. Νετανιάχου έκανε ένα δύσκολο βήμα, το οποίο αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Νετανιάχου, βέβαια, ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ότι θα καταθέσει προς έγκριση τη συμφωνία με τους Αμερικανούς όταν έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες της λεπτομέρειες.

Η κατ’ αρχήν, έστω, συμφωνία προβλέπει ότι το Ισραήλ θα ανανεώσει το «πάγωμα» της εποικιστικής ανάπτυξης για 90 ημέρες σε αντάλλαγμα ενός μοναδικού «πακέτου» στρατιωτικών και διπλωματικών δώρων από την Ουάσιγκτον, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 20 μαχητικά F-35, αξίας 3 δισ. δολαρίων, τα οποία και θα καλύψουν, φυσικά, οι Αμερικανοί και μια δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν όχι μόνο να στηρίζουν το Ισραήλ στον ΟΗΕ, αλλά θα καταβάλουν νέες προσπάθειες για την επιβολή αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων προς το Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αποσύρθηκε από τις απευθείας διαπραγματεύσεις όταν το πρώτο μορατόριουμ στην εποικιστική ανάπτυξη έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση Νετανιάχου αρνήθηκε να το ανανεώσει.

Τι θα συμβεί, ωστόσο, την 91η ημέρα; Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι δεν θα ζητήσουν νέα παράταση του μορατόριουμ, καθώς θεωρούν ότι 90 ημέρες επαρκούν προκειμένου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να διευθετήσουν το ζήτημα των συνόρων. «Εφόσον συμφωνηθούν τα σύνορα του υπό ίδρυση κράτους και άρα ποιοι εποικισμοί θα προσαρτηθούν στο Ισραήλ, δεν θα υφίσταται θέμα ανανέωσης του μορατόριουμ», υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό; «Αν οι Ισραηλινοί απαιτήσουν το 10% της Δυτικής Οχθης και οι Παλαιστίνιοι παραχωρήσουν το 2%, τότε εμείς θα προτείνουμε το “ξεπάγωμα” της εποικιστικής ανάπτυξης μόνο στο 2% για το οποίο οι δύο πλευρές συμφωνούν», σχολίασε Αμερικανός διπλωμάτης. Ενα εναλλακτικό σενάριο δε, θέλει τον πρόεδρο Ομπάμα να συγκαλεί εκτάκτως μια σύνοδο τύπου Καμπ Ντέιβιντ σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα των συνόρων και άρα των εποικισμών.

Η στρατηγική των Αμερικανών έχει βάση μόνο αν είναι απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Νετανιάχου θα κάνει τις «επίπονες» παραχωρήσεις για την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους. Στην πραγματικότητα ο δρόμος της σοβαρής διαπραγμάτευσης είναι αυτός του ανασχηματισμού και της αντικατάστασης στο κυβερνητικό σχήμα του εθνικιστικού, Ισραήλ Μπεϊτινού του Αβιγνκτορ Λίμπερμαν με το Καντίμα της Τζίπι Λίβνι. Είναι όμως ο κ. Νετανιάχου διατεθειμένος να υποστεί το πολιτικό κόστος;

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_21/11/2010_423273
(21/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.