Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Προβλέπεται μείωση σε διοικητικό δυναμικό και αριθμό υπηρεσιών και αρχηγείων.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα σε ένα μια νέα δομή της διοίκησης της Συμμαχίας που προβλέπει τη μείωση κατά τουλάχιστον 35% του δυναμικού της διοικητικής δομής της καθώς επίσης και τη σημαντική μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και των αρχηγείων της ώστε αυτή να καταστεί πιο αποτελεσματική, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Λισσαβώνας.

«Η νέα δομή προβλέπει σημαντική μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και αρχηγείων και μείωση κατά 35% του δυναμικού, δηλαδή περίπου 5.000 θέσεις εάν και όπου αυτό είναι δυνατό», τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι 28 ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Συμμαχίας, τα γενικά επιτελεία του ΝΑΤΟ από 11 θα μειωθούν σε 6 ή 7, οι 14 υπάρχουσες υπηρεσίες σε τρεις και οι περίπου 400 επιτροπές σε 85.


Θετικά εξελίχθηκε η Σύνοδος για την ελληνική πλευρά

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται, από ελληνικής πλευράς και όχι μόνο, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη το τελευταίο διήμερο στη Λισσαβώνα, με θέματα την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της Συμμαχίας και τη συνεργασία με άλλες χώρες και Οργανισμούς.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνομιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο, το νέο αμυντικό δόγμα προσπαθεί να αλλάξει τις δομές και τον προσανατολισμό της Συμμαχίας, μέσα από την παραδοχή ότι τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά από εκείνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Γι' αυτό και, όπως ανέφερε, διαμορφώνεται μια νέα βάση τόσο σε ότι αφορά στις σχέσεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας, καθώς και τις σχέσεις της με άλλους εταίρους όπως η Ρωσία και με τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις, ενώ θετικά εξελίχθηκε η Σύνοδος και σε ότι αφορά τις δικές μας ευαισθησίες και τα δικά μας συμφέροντα. Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η γειτονική χώρα υπέγραψε το κείμενο χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την έναρξη της συνεργασίας τους, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου «η αντιπυραυλική ασπίδα στην οποία συμμετέχει, πλέον, και η Ρωσία, δεν σημαίνει αντιπαλότητα αλλά συνεργασία».

Σχετικά με το Αφγανιστάν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.

Ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ, για να γίνει πιο ευέλικτη ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία τεχνητών ή τεχνικών προβλημάτων γενικά, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης θα αρχίσουν συζητήσεις με θέμα τις νατοϊκές οντότητες (στρατηγεία, έδρες κλπ).

Το θέμα της οικονομίας και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ήταν «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχοντας μάλιστα και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκελα Μέρκελ διατηρεί τις απόψεις της, αλλά δεν αρνείται να συζητήσει και σε διμερή βάση την ελληνική πρόταση, αλλά και άλλες απόψεις που έχουν ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι χθες η κ. Μέρκελ συμφώνησε με τον κ. Παπανδρέου να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο συνεργατών τους, αρχικά, και δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο σύγκλισης των απόψεων των δύο χωρών, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Η ελληνική πρόταση, πάντως, έχει κατακτήσει τη συμπάθεια και άλλων χωρών, αλλά η ελληνική πλευρά είναι πολύ επιφυλακτική και δεν κάνει λόγο για συμμαχία χωρών.

Στην Λισσαβώνα για τη Σύνοδο Κορυφής μετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε αργά το απόγευμα (ώρα Πορτογαλίας) για την Αθήνα.


Υπό συζήτηση η στρατηγική αποχώρησης του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν

Οι ηγέτες 50 χωρών μεταξύ των οποίων και αυτές του ΝΑΤΟ, συναντήθηκαν σήμερα στη Λισσαβώνα για να εγκρίνουν μια στρατηγική σταδιακής αποχώρησης από το Αφγανιστάν από το 2011 ως το 2014.

«Η κατεύθυνση που παίρνουμε σήμερα είναι σαφής: βαδίζουμε προς μια αφγανοποίηση που αποβλέπει στη μεταβίβαση 'περιοχή προς περιοχή' της ευθύνης της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανοίγοντας τη διευρυμένη σύνοδο του ΝΑΤΟ με 20 ακόμα χώρες που εμπλέκονται στρατιωτικά στο Αφγανιστάν.

«Στόχος είναι να αναλάβει το ίδιο το Αφγανιστάν την ασφάλειά του απέναντι στους Ταλιμπάν», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

Οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων της Συμμαχίας συναντήθηκαν με τους ηγέτες των 20 εταίρων τους στους κόλπους της διεθνούς δύναμης ISAF, μεταξύ των οποίων ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη μεταβίβαση της ευθύνης των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στον αφγανικό στρατό, το αργότερο από το καλοκαίρι του 2011 ως τα τέλη του 2014. Επίσης αναμένεται να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι.

Ταλιμπάν: Καταδικασμένο σε ήττα το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Το ΝΑΤΟ είναι «καταδικασμένο σε ήττα» στο Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα Ταλιμπάν μετά την ανακοίνωση την έναρξης της αποχώρησης των δυνάμεων της Συμμαχίας τον επόμενο χρόνο.

«Είναι φανερό ότι ύστερα από εννέα χρόνια κατοχής, οι εισβολείς είναι καταδικασμένοι να έχουν την ίδια τύχη με εκείνους που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο πριν από αυτούς», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν.

«Η αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων τους, οι νέες τους στρατηγικές, οι νέοι τους στρατηγοί και η νέα τους προπαγάνδα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (20/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.