Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ιράν: Ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ραφσατζανί

Το Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του γιου του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, που παραμένει προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στην ιρανική κυβέρνηση, δήλωσε υψηλόβαθμη δικαστική πηγή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

«Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε εναντίον του Μεχντί Χασεμί. Θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί», δήλωσε ο Εμπραχίμ Ραϊσί χωρίς να δώσει λεπτομέρεις για τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Χασεμί.

Αξιωματούχοι είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι ο Χασεμί, που διαμένει στη Βρετανία μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές της προηγούμενης χρονιάς, θα συλληφθεί αν επιστρέψει στη χώρα.

Συντηρητικοί έχουν κατηγορήσει τον Μεχντί Χασεμί ότι προέτρεψε τον κόσμο να συμμετάσχει στις ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2009, οπότε και επανεκλέχθηκε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Πολλά μέλη της οικογένειας Ραφσατζανί, που είχαν υποστηρίξει ανοιχτά σε αυτές τις εκλογές τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί αντίπαλο του Αχμαντινεζάντ, έχουν συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Αχμαντινεζάντ είχε κατηγορήσει τα παιδιά του Ραφσατζανί για διαφθορά.

Ο Ραφσατζανί, που είναι επικεφαλής δύο θεσμών-κλειδί στην ιρανική κυβέρνση, είχε αποφύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου πριν τις εκλογές, όμως μετά τις εκλογές επέκρινε τις αρχές κατηγορώντας τες για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (23/11/2010)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.