Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το Ράιχσταγκ στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα

Σενάρια στον γερμανικό Τύπο περί πιθανής επίθεσης στις αρχές του 2011

«Οι τρομοκράτες ίσως βρίσκονται ήδη εδώ», ήταν ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, χθες, 22 Νοεμβρίου, ημέρα καθορισμένη από πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ως πιθανή μιας τρομοκρατικής επίθεσης της Αλ Κάιντα και «συγγενών» ομάδων εναντίον στόχων στη Γερμανία. Κατόπιν αυτού, ο συναγερμός βρίσκεται στο κόκκινο, διότι εκτός των άλλων σε δημοσίευμα του Spiegel, το περασμένο Σάββατο, γίνεται λόγος περί πιθανής επίθεσης κατά του ιστορικού κτιρίου του Ράιχσταγκ στις αρχές του 2011.

Ετσι χθες, οι Αρχές απαγόρευσαν στο κοινό την είσοδο στον περίφημο γυάλινο θόλο και στο εστιατόριο που βρίσκεται στην οροφή του κτιρίου του Κοινοβουλίου στο Βερολίνο. Οχι, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν πρόκειται να ματαιωθεί, θα διεξαχθεί όμως κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, διευκρίνισαν.


Τα ίδια μέτρα ισχύουν σε ολόκληρη τη Γερμανία, με ειδική μέριμνα σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, εορταστικούς χώρους για τα Χριστούγεννα, σε ξενοδοχεία. Στους τουρίστες που είχαν προπληρώσει για την επίσκεψη στο Ράιχσταγκ, το οποίο επισκέπτονται τρία εκατομμύρια άτομα ετησίως, θα επιτραπεί η είσοδος στον γυάλινο θόλο και στο εστιατόριο, με συνοδεία ενόπλων. Στη συνέχεια, όμως, κανείς δεν θα περάσει έως ότου οι Αρχές κρίνουν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος επίθεσης ανάλογης με εκείνη στη Βομβάη τον Νοέμβριο του 2008, που κόστισε τη ζωή σε 166 άτομα.

Το πρότυπο της Βομβάης τροφοδοτεί σενάρια, με τα οποία ασχολείται ο γερμανικός Τύπος, επικαλούμενος πηγές των Αρχών ασφαλείας, που έχουν «σαφείς ενδείξεις» ότι Ινδοί και Πακιστανοί απαρτίζουν την ομάδα κρούσης, στην οποία ανήκουν ένας Σύρος και ένας Μαροκινός, πολιτογραφημένοι Γερμανοί και οι δυο.

Σύμφωνα με τη FAZ, οι Αρχές δεν αποκλείουν τμήματα της ομάδας να βρίσκονται ήδη στη Γερμανία και θεωρούν εγκέφαλο του σχεδίου συντονισμένων επιθέσεων τον Μοχάμεντ Ιλίας Κασμιρί, μέλος ισλαμικής ανταρτικής ομάδας στην πατρίδα του, το Κασμίρ, και αρχηγό της «Ταξιαρχίας 313», που θεωρείται υπεύθυνη για τις επιθέσεις σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία και ενός εβραϊκού Κέντρου. Ο ήδη γνωστός στον γερμανικό Τύπο Κασμιρί εμφανίζεται σε βίντεο της Αλ Κάιντα και ως οργανωτής και εκτελεστής της επίθεσης στο τουριστικό εστιατόριο «Γερμανικό αρτοποιείο» στην Πούνα της Ινδίας.

Τις γερμανικές Αρχές, όμως, δεν απασχολεί μόνο το σενάριο της Βομβάης, αλλά και η ήδη γνωστή ιστορία των δύο τρομοκρατών με γερμανική υπηκοότητα που συνελήφθησαν, ο ένας στην Καμπούλ και ο άλλος στη Γερμανία, και αποκάλυψαν σχέδια της Αλ Κάιντα για μεγάλες επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ευρώπη. Σύμφωνα πάντα με τη FAZ, ο σεΐχης Γιουνίς αλ Μοριτάνι, ηγετικό στέλεχος του τρομοκρατικού δικτύου, έστειλε διάφορες ομάδες στην Ευρώπη, οι οποίες θα καταφέρουν ταυτόχρονα πλήγματα στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο. Στο σενάριο αυτό ως πιθανός στόχος εμφανίζεται και το Ράιχσταγκ.

Σύμφωνα με το Spiegel, που επικαλείται αποκαλύψεις Γερμανού μαχητή του ιερού πολέμου προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος, οι τρομοκράτες σχεδιάζουν να καταλάβουν αιφνιδιαστικά το κτίριο, να πιάσουν ομήρους και να αιματοκυλίσουν τον τόπο. «Πρόκειται για σοβαρά σενάρια ή θα πέσουμε θύματα της προπαγάνδας της Αλ Κάιντα;», διερωτάται η FAZ, που αμέσως αναφέρεται σε άλλο σενάριο, σχετικό με επιθέσεις μεμονωμένων ατόμων, άγνωστων μεταξύ τους, άρα δύσκολα ανιχνεύσιμων από τις Αρχές. Η εφημερίδα επικαλείται ως προς τα στοιχεία την αγγλόφωνη μπροσούρα «Inspire» της Αλ Κάιντα, που κυκλοφορεί στην αραβική χερσόνησο, στην οποία γίνεται λόγος περί «ατομικών πρωτοβουλιών» με εκτελέσεις ανθρώπων σε προεπιλεγμένους στόχους, όπως είναι ένα εστιατόριο στην Ουάσιγκτον ή κεντρικά σημεία πόλεων όπου συνωστίζονται μάζες. Στο φυλλάδιο ονοματίζονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/11/2010_423446
(23/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.