Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Νότια Κορέα: άρχισαν τα κοινά γυμνάσια με τις ΗΠΑ στην Κίτρινη Θάλασσα

Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας άρχισαν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα, δυτικά της Κορεατικής χερσονήσου, σήμερα Κυριακή, παρά τις αντιρρήσεις της Κίνας και παρά τις απειλές της Βόρειας Κορέας ότι θα έχουν «συνέπειες».

Οι ασκήσεις, οι οποίες η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχουν σκοπό να αποτελέσουν επίδειξη αποτρεπτικής ισχύος έναντι της Πιονγκγιάνγκ, σημειώνονται πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το βομβαρδισμό με πυρά πυροβολικού από βορειοκορεάτικες θέσεις ενός νησιού της Νότιας Κορέας κοντά στην αμφισβητούμενη μεθόριο που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να βρουν το θάνατο. Αξιωματούχος των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέα δήλωσε ότι στα τετραήμερα αεροναυτικά γυμνάσια συμμετέχει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George Washington.

Το αεροπλανοφόρο--που μεταφέρει 75 αεροσκάφη και έχει πλήρωμα 6.000 και πλέον--συνοδεύεται από άλλα τουλάχιστον τέσσερα αμερικανικά πολεμικά. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ είπε σε υπουργούς και συμβούλους του να είναι έτοιμοι για περαιτέρω «προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα στην διάρκεια των ασκήσεων. «Υπάρχει η πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να προβεί σε κάποια απροσδόκητη ενέργεια, γι' αυτό παρακαλώ προετοιμαστείτε πλήρως να την αντιμετωπίσετε σε συνεργασία με την κοινή δύναμη Κορέας- ΗΠΑ», φέρεται να είπε ο Λι, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Το επίσημο βορειοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε χθες Σάββατο ότι «εάν οι ΗΠΑ φέρουν το αεροπλανοφόρο στην Δυτική Θάλασσα της Κορέας, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα προκύψουν». Η Κίνα έστειλε ανώτατους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του κρατικού συμβούλου Ντάι Μπίνγκουο στη Σεούλ για μια συνάντηση σήμερα Κυριακή με τον νοτιοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών Κιμ Σουνγκ Χουάν.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (28/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.