Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Το μυστικό της Κίτρινης θάλασσας

Κανείς δεν γνωρίζει -μέχρι στιγμής- την αιτία του θερμού επεισοδίου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας με τέσσερις νεκρούς

Δεν θα μάθουμε ποτέ τι το τόσο τρομερό συνέβη στα ναυτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας, στα ανοικτά των βορειοκορεατικών ακτών, την Τρίτη, ώστε η Βόρεια Κορέα να αποφασίσει να κλιμακώσει τόσο πολύ τις εντάσεις - τολμώντας μάλιστα να δηλώσει ότι επιδεικνύει «υπεράνθρωπη αυτοσυγκράτηση». Το γεγονός είναι ότι λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της 23ης Νοεμβρίου, το βορειοκορεατικό πυροβολικό έβαλλε εναντίον του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονπιεόγκ, στην Κίτρινη θάλασσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Νοτιοκορεατών πεζοναυτών και δύο ηλικιωμένων πολιτών, τον τραυματισμό 18 ατόμων, την καταστροφή 19 σπιτιών και την πυρπόληση δασών. Η Νότια Κορέα απάντησε πλήττοντας θέσεις πυροβολικού στην βορειοκορεατική ακτή, χωρίς να γίνουν γνωστές οι συνέπειες του βομβαρδισμού. Ο Βορράς ανταπάντησε με δεύτερο γύρο, με αποτέλεσμα, όταν η σκόνη κατακάθισε να ανακοινωθεί ότι εξαπολύθηκαν 170 βορειοκορεατικά βλήματα, από τα οποία στο νησί έφθασαν τα 80, καθώς και 80 νοτιοκορεατικά.

Στην άλλη άκρη της γης, στην Ουάσιγκτον, ήταν 3.30 τα ξημερώματα όταν οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου τον ξύπνησαν για να τον ενημερώσουν για το θερμό επεισόδιο. Ενώ στη Σεούλ ο φόβος έδινε τη θέση του στην οργή, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφραζαν πλήρη στήριξη προς τους Νοτιοκορεάτες συμμάχους. Ενα ουσιαστικό δείγμα αυτής της στήριξης όμως, κινδυνεύει να ανεβάσει εκ νέου το θερμόμετρο. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George Washington, βάση 75 αεροπλάνων, αναχώρησε την Τετάρτη από την Ιαπωνία με τα πλοία της συνοδείας του και επρόκειτο να λάβει μέρος σε κοινή ναυτική άσκηση με το νοτιοκορεατικό ναυτικό από σήμερα και για τρεις ημέρες. «Οσο θα μας περιτριγυρίζουν αμερικανικά πυρηνικά αεροπλανοφόρα, δεν θα απαρνηθούμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, δήλωση που αν μεταφερθεί στις τωρινές συνθήκες έντασης προετοιμάζει το έδαφος για ένα ακόμη θερμό επεισόδιο ή και μία ακόμη υπόγεια βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_28/11/2010_424130
(28/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.