Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Προσπάθεια εκφοβισμού στη δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι

Η ΕΕ καταδικάζει τις προσπάθειες εκφοβισμού του δικαστηρίου στο Λίβανο που διερευνά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε σήμερα ότι υπάρχει σε εξέλιξη εκστρατεία εκφοβισμού που έχει στόχο να παρεμποδίσει τη λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου για το Λίβανο, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη της διερεύνησης της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ενέκριναν κείμενο με το οποίο ζητούν από όλες τις πλευρές «να συνεργασθούν με το δικαστήριο» που συγκροτήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ, ώστε «να τεθεί τέλος στην ατιμωρησία και να εδραιωθεί η σταθερότητα» στο Λίβανο.

Η ΕΕ «ανησυχεί για τον εκφοβισμό που ασκείται με στόχο να παρεμποδισθούν οι εργασίες του ειδικού δικαστηρίου και καταδικάζει τις προσπάθειες αυτές», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για την εξασφάλιση της απονομής δικαιοσύνης αναφορικώς με τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και τη διαφύλαξη της σταθερότητας στο Λίβανο, είναι συμπληρωματικές».

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρονται εμμέσως στην σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που είναι η πλέον ισχυρή πολιτική και στρατιωτική παράταξη στο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ζητά το μποϊκοτάζ του δικαστηρίου, το οποίο ισχυρίζεται ότι «έχει πολιτικοποιηθεί» και «λειτουργεί υπέρ του Ισραήλ».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.