Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Νέα ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας


Κινεζικά σκάφη προσπάθησαν να πλεύσουν κοντά στο σύμπλεγμα των νήσων που διεκδικούν Τόκιο και Πεκίνο, σύμφωνα με την Ιαπωνική ακτοφυλακή.


Η Ιαπωνική ακτοφυλακή εντόπισε σήμερα Κυριακή δύο Κινεζικά σκάφη να προσπαθούν να εισέλθουν σε ύδατα στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας τα οποία διεκδικούν οι δύο χώρες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Τα δύο Κινεζικά σκάφη εντοπίστηκαν περίπου στις 07:45 τοπική ώρα [00:45 ώρα Ελλάδας] να προσπαθούν επανειλημμένα να πλεύσουν σε ύδατα 44 χλμ. από το συμπλεγμα των νησίδων που είναι γνωστές ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιάογιου στην Κίνα, ανέφερε το Κιόντο, επικαλούμενο την Ιαπωνική ακτοφυλακή.


Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες--τις μεγαλύτερες Ασιατικές οικονομίες--επιδεινώθηκαν ραγδαία το Σεπτέμβριο μετά τη σύλληψη ενός Κινέζου καπετάνιου αλιευτικού το σκάφος του οποίου συγκρούστηκε με Ιαπωνικά περιπολικά στα ανοικτά των διαφιλονικούμενων νησιών, όπου πιθανολογείται πως υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αφέθηκε ελεύθερος αργότερα.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (28/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.