Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Kατηγορίες για κατασκοπεία

A.P.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Κατηγορούμενοι για κατασκοπεία στο Ιράν είναι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι πήραν συνέντευξη από τον γιo της Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιάνι, η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού, λόγω μοιχείας, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Το Ιράν κατηγόρησε αρχικώς τους Γερμανούς, οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα ως τουρίστες, ότι εργάζονται παράνομα ως δημοσιογράφοι, όταν πήραν συνέντευξη από τον γιο της 43χρονης Αστιάνι, η ποινή θανάτου της οποίας έχει ανασταλεί, μετά την παγκόσμια κατακραυγή.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος στην επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, όπου συνελήφθη η Αστιάνι, δήλωσε ότι οι δύο Γερμανοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία, οι οποίες επισύρουν βαριές ποινές, ακόμη και της ποινής του θανάτου.

«Η κατηγορία της κατασκοπείας για τους δύο Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι ήρθαν στο Ιράν για να προπαγανδίσουν και να κατασκοπεύσουν, εγκρίθηκε», δήλωσε ο Μαλεκατζάρ Σαρίφι, χθες στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αρνηθεί να σχολιάσει τη φύση της αποστολής των δύο ανδρών ή τα περί κατηγοριών για κατασκοπεία, αλλά η γερμανική εφημερίδα Bild επιβεβαίωσε για πρώτη φορά χθες ότι οι δύο δημοσιογράφοι είναι πράγματι ρεπόρτερ της.

Η υπόθεση έχει ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, καθώς διπλωμάτες συζητούν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ζητούν απελευθέρωση

Χθες, η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα απέρριψε τις κατηγορίες περί κατασκοπείας εναντίον των δύο Γερμανών δημοσιογράφων και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και η Ενωση Γερμανών Δημοσιογράφων, η οποία επέκρινε την ιρανική τηλεόραση, για τη μετάδοση μιας συνέντευξης των Γερμανών συλληφθέντων, όπου υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από έναν Ιρανό ακτιβιστή στη Γερμανία. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ιράν αρνήθηκε ότι ο πρωτοφανούς πολυπλοκότητας ιός υπολογιστών Stuxnet, που εντόπισε η εταιρεία Symantec επηρέασε κατ’ ελάχιστον τις συσκευές φυγοκέντρισης στις εγκαταστάσεις Νατάνζ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_17/11/2010_422721
(17/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.