Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

WikiLeaks: Ο Πούτιν είναι ο «κυρίαρχος άνδρας» για τις ΗΠΑ

Αμερικανοί διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «κυρίαρχο άνδρα» και τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «διστακτικό» ηγέτη, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant που επικαλείται σήμερα τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες αυτές περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και δημοσιεύτηκαν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ κατόπιν αναρτήθηκαν από έναν αναγνώστη στο μπλογκ του στο Twitter.

«Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τον Μενβέντεφ άχρωμο και διστακτικό και τον Πούτιν κυρίαρχο άνδρα», γράφει η Kommersant.

Σύμφωνα με πηγή του Κρεμλίνου, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι το WikiLeaks θα δημοσιοποιούσε πληροφορίες που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και ότι οι ρώσοι ηγέτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.

«Οι δικοί μας διπλωμάτες είναι μερικές φορές το ίδιο απροκάλυπτοι στα εσωτερικά τους μηνύματα», δήλωσε η ίδια πηγή.

Για τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Πούτιν, είναι πρόωρο να σχολιαστούν τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προσδόθηκαν στον πρωθυπουργό της Ρωσίας.

«Αρχικά πρέπει να δούμε ποιοί διπλωμάτες, ποιάς τάξης προέβησαν σε αυτά τα σχόλια και μέσα σε ποιό περιεχόμενο εγγράφων», δήλωσε ο Πεσκόφ στην Kommersant.

«Και μετά, πρέπει να διαπιστωθεί αν πρόκειται πράγματι για τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος έγινε γνωστός γιατί αποκάλυψε 400.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ, περιλαμβάνουν δυσάρεστες εκτιμήσεις για την πολιτική και τους ρώσους ηγέτες, οι οποίες μπορεί να τραυματίσουν τη Μόσχα, σύμφωνα με την Kommersant.

«Οι νέες αποκαλύψεις του WikiLeaks μπορεί να προκαλέσουν αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία», όπως και με τις μισές χώρες του πλανήτη, εκτιμά η εφημερίδα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (29/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.