Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ για τη συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ για την οριοθέτηση ΑΟΖ


Η σχετική, υπ’ αριθμ. 288 ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:
// Αποτελεί αιτία ανησυχίας το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή Διοίκηση υπογράφει διμερείς συμφωνίες με παράκτια κράτη της ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με τη δικαιοδοσία επί θαλασσίων περιοχών από το 2003.

Πιο πρόσφατα, η ελληνοκυπριακή Διοίκηση υπέγραψε Συμφωνία Καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με το Ισραήλ στη Λευκωσία, στις 17 Δεκεμβρίου του 2010. Ήταν γνωστό ότι διεξάγονταν εδώ και κάποιο καιρό διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ανάλογης συμφωνίας. Στα επανειλημμένα διπλωματικά διαβήματά μας προς το Ισραήλ σε σχέση με το ζήτημα, υπογραμμίσθηκε ότι μια ανάλογη συμφωνία με τους Ελληνοκυπρίους θα απαξίωνε τα υπαρκτά και εγγενή ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις επίλυσης και δεν θα συνεισέφερε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Στις 16 Δεκεμβρίου 2010, ο ΥΦΥΠΕΞ πρέσβης Sinirlioğlu κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα στο Υπουργείο Εξωτερικών και του ανέλυσε λεπτομερώς για άλλη μια φορά τις απόψεις και τις θέσεις μας

Παρόλα αυτά τα διαβήματα, η υπογραφή της προαναφερθείσας συμφωνίας αποτελεί μια ατυχή εξέλιξη. Η Τουρκία δεν έχει καμία διεκδίκηση στις θαλάσσιες περιοχές που υπόκεινται στην προαναφερθείσα συμφωνία καθορισμού αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Η Τουρκία προσεγγίζει το θέμα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του Κυπριακού προβλήματος.

Αυτού του είδους οι συμφωνίες συνδέονται άμεσα με το ζήτημα της κυριαρχίας, το οποίο αποτελεί ένα εκ των αναφαίρετων συστατικών των εν εξελίξει εμπεριστατωμένων διαπραγματεύσεων και λόγω της συμφωνίας επί της αρχής, έχουν αφεθεί στην ευχέρεια της νέας Κυβέρνησης Συνεργασίας. Αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι ελληνοκυπριακές προσπάθειες για την υπογραφή ανάλογων συμφωνιών είναι άκαιρη και εγείρει ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις και την ειλικρίνεια των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα και δικαιοδοσία επί των θαλασσίων περιοχών της νήσου Κύπρου. Η ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν εκπροσωπεί de jure ή de facto τους Τουρκοκυπρίους και την Κύπρο στο σύνολό της. Για αυτόν τον λόγο, οι συμφωνίες που υπογράφουν οι Ελληνοκύπριοι με τις χώρες της περιοχής είναι άκυρες και χωρίς ισχύ για την Τουρκία.

Αποτελεί ειλικρινή μας προσδοκία από τη Διεθνή Κοινότητα και ειδικότερα από τις χώρες της περιοχής, να αποφεύγεται από όλους η υποστήριξη μονομερών ενεργειών των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις εμπεριστατωμένες διαπραγματεύσεις επίλυσης.

Η Τουρκία, σε συνεργασία με την ΤΔΒΚ, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, μέσω διπλωματικών και πολιτικών διαύλων προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.