Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Ασάντζ

Ωστόσο, o δημιουργός της WikiLeaks μάλλον θα παραμείνει στη φυλακή

Reuters, A.P., AFP


ΛΟΝΔΙΝΟ. Την απελευθέρωση με εγγύηση και περιοριστικούς όρους του Τζούλιαν Ασάντζ, δημιουργού της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks, ενόσω αναμένεται η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσής του από τη Βρετανία στη Σουηδία, αποφάσισε χθες βρετανικό δικαστήριο. Ωστόσο ο Ασάντζ κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στη φυλακή καθώς η σουηδική πλευρά ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση.

Το ενδιαφέρον για την υπόθεση ήταν τεράστιο και ο δικαστής έδωσε ειδική άδεια, με αποτέλεσμα το ακροατήριο να γεμίσει και με ορθίους. Εξι προσωπικότητες, μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και ο δημοσιογράφος Τζον Πίλτζερ, βρέθηκαν στο δικαστήριο και προσέφεραν εγγύηση 20.000 στερλινών έκαστος ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο Ασάντζ, ενώ η σχεδιάστρια και φίλη του Ασάντζ, Σάρα Σόντερς, προσέφερε 150.000 στερλίνες, «σχεδόν όλη της την περιουσία». Το δικαστήριο πληροφορήθηκε ότι δέκα προσωπικότητες από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, προσέφεραν επίσης υψηλό ποσό εγγύησης.


Οι σουηδικές αρχές ζητούν να ανακρίνουν τον Ασάντζ για τις κατηγορίες σεξουαλικών αδικημάτων στις συναινετικές σχέσεις του με δύο Σουηδέζες το καλοκαίρι. «Αμφιβάλλουμε αν η συγκεκριμένη κατηγορία βιασμού θα εθεωρείτο βιασμός στην αγγλική νομοθεσία», είπε ο δικηγόρος του, Τζέφρι Ρόμπερτσον. Ο Ρόμπερτσον έχει υπερασπισθεί υποθέσεις ελευθερίας του λόγου και έχει υπάρξει συνήγορος μεταξύ άλλων του συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί.

Ο 39χρονος Αυστραλός βρισκόταν στη φυλακή από την περασμένη εβδομάδα, αλλά είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση προσωρινής κράτησής του. Η τελική απόφαση σχετικά με την έκδοσή του ή όχι στη Σουηδία αναμένεται εντός μερικών μηνών, ενώ η επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο ορίστηκε στις 11 Ιανουαρίου.

Ο Ασάντζ ψηφίστηκε «άνθρωπος της χρονιάς» για το 2010 από τους αναγνώστες του περιοδικού ΤΙΜΕ, με τριπλάσιες ψήφους από τον δεύτερο, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας, ενώ οι υποστηρικτές του στο Ιντερνετ εξαπέλυσαν μεγάλες διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον των οργανισμών που διέκοψαν τη συνεργασία τους με τη WikiLeaks. Στη μοναδική δήλωσή του από τη φυλακή, μέσω της μητέρας του, ο Ασάντζ είπε ότι η υπόθεσή του «έφερε στο φως το γεγονός ότι η Mastercard, η Visa και η PayPal είναι όργανα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Εν τω μεταξύ, η δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων από την ιστοσελίδα συνεχίζεται. Σε αυτά αποκαλύπτεται ότι η αμερικανική πρεσβεία του Καΐρου αμφιβάλλει κατά πόσον ο γιος του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, θα διαδεχθεί ομαλά τον πατέρα του, δεδομένης της αντίθεσης προς το πρόσωπό του από τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.