Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Στη μαρτυρία του Χόλμπρουκ ήλπιζε ο Κάραζιτς

Στη μαρτυρία του Αμερικανού διπλωμάτη και «αρχιτέκτονα» των συμφωνιών του Ντέιτον, με τις οποίες τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, υπολόγιζε ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο καθηγητής Κώστα Τσάβοσκι, μέλος της υπερασπιστικής ομάδας του Κάρατζιτς δήλωσε, με αφορμή το θάνατο του Χόλμπρουκ ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης πήρε στον τάφο του τη δική του μαρτυρία για τα όσα υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας περί μυστικής συμφωνίας για τη μη δίωξή του, εφόσον αποσυρόταν από τη δημόσια και πολιτική ζωή.

«Ο Κάρατζιτς υπολόγιζε στη μαρτυρία του Χόλμπρουκ και η υπεράσπισή του θα είναι ελλιπής ως προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο Χόλμπρουκ δεν βρίσκεται πλέον μεταξύ των ζωντανών», δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» ο Κ. Τσάβοσκι.

Ο ίδιος εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνουν εκθέσεις του Χόλμπρουκ, με τη διαβάθμιση του απορρήτου, στις οποίες αναφέρεται στη συμφωνία που φέρεται να συνήψε ο Αμερικανός διπλωμάτης με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Ιούλιο του 1996, στην οποία φέρεται να υπήρχε αναφορά σε μη δίωξη του Κάρατζιτς και προσαγωγή του ενώπιον του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, εφόσον αποσυρόταν από τη δημόσια και πολιτική ζωή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάβοσκι, το γεγονός ότι ο Κάρατζιτς εγκατέλειψε τη θέση του προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι είχε συναφθεί μια τέτοια συμφωνία, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σε έγγραφη μορφή. Ήταν, όπως είπε, μια «συμφωνία κυρίων».

«Το πώς ήταν οι δύο κύριοι, αυτό μπορούν να το κρίνουν μόνο οι πολίτες, αφού και οι δύο διαπραγματευτές- Μιλόσεβιτς και Χόλμπρουκ- είναι πλέον νεκροί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάβοσκι.

Ένα άλλο μέλος της υπερασπιστικής ομάδας του Κάρατζιτς, ο Πίτερ Ρόμπινσον, δήλωσε ότι ο πελάτης του εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Χόλμπρουκ και είπε στη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου ότι ο ίδιος υπολόγιζε στη μαρτυρία του Χόλμπρουκ.

Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι, σε συμφωνία με την υπόσχεση του Χόλμπρουκ, αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 1996 κι επί δώδεκα χρόνια συνέχισε να κρύβεται υπό πλαστή ταυτότητα, ως Ντράγκαν Ντάμπιτς. Ο ίδιος ο Χόλμπρουκ, ωστόσο, είχε αρνηθεί την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (14/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.