Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σε συναγερμό η χερσόνησος της Κορέας


Η Βόρεια Κορέα αύξησε το επίπεδο συναγερμού στις μονάδες πυροβολικού. Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση στην κορεατική χερσόνησο.


Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για τις μονάδες πυροβολικού στη δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσου, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για τα προγραμματισμένα γυμνάσια με πραγματικά πυρά που θα διεξαγάγει η Σεούλ, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. «Κατανοούμε ότι έχει αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού στις μονάδες πυροβολικού» (του βορρά), τόνισε η κυβερνητική πηγή.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας αναμένεται να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανοιχτά του νοτιοκορεατικού νησιού Γιονγκπιόνγκ, ανοιχτά της δυτικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου πριν από τη δύση του ηλίου την Τρίτη. Το επεισόδιο του Νοεμβρίου στο νησί Γιονγκπιόνγκ σηματοδότησε την πρώτη φορά που βομβαρδίστηκε κατοικημένη από άμαχους περιοχή μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53). Ο βορειοκορεατικός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή δύο αμάχων και δύο πεζοναυτών, προκάλεσε τον τραυματισμό 18 ανθρώπων, κατέστρεψε κατοικίες και προκάλεσε περιφερειακή κρίση και ανησυχίες διεθνώς.

Στη Νέα Υόρκη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζοντας την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, όπου η ένταση κλιμακώνεται ενόψει της διεξαγωγής των ναυτικών ασκήσεων της Σεούλ. Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας «προγραμματίστηκε για τις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος) προκειμένου τα άλλα μέλη του Συμβουλίου να έχουν το χρόνο για διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσές τους». Η Ρωσία είχε ζητήσει επιμόνως την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Σεούλ ανακοίνωσε στη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου ότι θα πραγματοποιήσει τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρώσουμε τις ασκήσεις μας», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας. Οι ασκήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μια ημέρα και θα διεξαχθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη, πρόσθεσε.

Έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισε σήμερα έκτακτη σύνοδο με την ελπίδα να αποτρέψει να τεθεί εκτός ελέγχου η κλιμάκωση της κρίσης στην Κορεατική χερσόνησο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, που οργάνωσε συνέντευξη Tύπου το Σάββατο για τη σύγκρουση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι ελπίζει πως τα 15 μέλη του Συμβουλίου θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια ομόφωνη δήλωση που θα στείλει ένα «μήνυμα για αυτοσυγκράτηση», τόσο στη Σεούλ όσο και την Πιονγιάνκ.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή η οποία δήλωσε ότι ο στρατός της Βόρειας Κορέας είχε θέσει σε κατάσταση συναγερμού μονάδες πυροβολικού που εδρεύουν κατά μήκος της δυτικής ακτής της, πριν από μια προγραμματισμένη άσκηση με πραγματικά πυρά της Νότιας Κορέας.

Τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Κορέα έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα για να υπερασπίσουν αυτό που λένε ότι είναι η επικράτεια τους, στα ανοικτά της δυτικής ακτής. Πρόσφατες Δυτικές προσπάθειες για να γίνει από το Συμβούλιο Ασφαλείας σοβαρή επίπληξη στην Πιονγιάνγκ, για το θανατηφόρο επεισόδιο από πυρά πυροβολικού τον περασμένο μήνα, καθώς και για το πυρηνικό της πρόγραμμα, έχουν μπλοκαριστεί από την Κίνα.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (19/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.