Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Προ των πυλών η νέα START

Η Γερουσία είναι έτοιμη να επικυρώσει τη συνθήκη για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων

AFP, A.P.


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολύ κοντά σε μια νέα μεγάλη διπλωματική επιτυχία βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Γερουσία είναι έτοιμη να επικυρώσει μια σημαντική συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων (START) φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει αρκετές ψήφους Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, για να περάσει από την αμερικανική Γερουσία, καθώς εννέα αντίπαλοι του Ομπάμα έχουν δεσμευτεί δημοσίως ότι θα την υποστηρίξουν, μετά μια δύσκολη και μακρά δημόσια διαβούλευση. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα περάσει, αλλά πότε», δήλωσε χθες ο Μπομπ Κόρκερ, υπέρμαχος της συνθήκης, ο οποίος πέτυχε να πείσει αρκετούς εκπροσώπους της παράταξής του να περάσουν στην αντίπερα όχθη και να την υποστηρίξουν. Η συνθήκη «αφήνει τη χώρα μας με αρκετές πυρηνικές κεφαλές, για να απαντήσει σε οποιονδήποτε μας επιτεθεί», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λαμάρ Αλεξάντερ, δηλώνοντας χθες την υποστήριξή του σ’ αυτή.

Η ομόφωνη υποστήριξη της συνθήκης από την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την επίμονη, προσωπική προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα να κερδίσει οπαδούς, ενίσχυσαν μια εκστρατεία, η οποία έδινε συχνά την εντύπωση ότι ήταν καταδικασμένη να αποτύχει.

«Θα ψηφίσω υπέρ της συνθήκης, επειδή επιτρέπει τον έλεγχο των ρωσικών πυρηνικών κεφαλών και επειδή οι στρατιωτικοί μας ηγέτες λένε ότι δεν παρεμβαίνει στην ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος», είπε ο Αλεξάντερ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν τη συνθήκη, τον Απρίλιο, κι έκτοτε άρχισε μια πολύμηνη συζήτηση στη Γερουσία, την οποία οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιμηκύνουν, ώστε να μη γίνει το παραμικρό, παρά μόνο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος πίεζαν για την επικύρωση της συνθήκης πριν από τον Ιανουάριο, οπότε και θα αλλάξει η πλειοψηφία στη Γερουσία, με τους Ρεπουμπλικανούς να αυξάνουν κατά πέντε τον αριθμό τους.

Η συμφωνία περιορίζει καθένα από τα συμβαλλόμενα μέρη σε ένα μάξιμουμ 1.550 πυρηνικών κεφαλών – μια μείωση της τάξεως του 30% από το όριο που είχε τεθεί το 2002. Με την επικύρωση της συνθήκης θα επιτραπεί επίσης ο έλεγχος του ρωσικού οπλοστασίου από Αμερικανούς επιθεωρητές, που διεκόπη με την εκπνοή της προηγούμενης συνθήκης το 2009 και θα επαναπροσδιορίσει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιστολές του προέδρου Ομπάμα προς τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Λαμάρ Αλεξάντερ και Θαντ Κόχραν, τους οποίους διαβεβαιώνει ότι θα συντηρήσει επί δεκαετία ένα πρόγραμμα 80 δισ. δολαρίων για τη διατήρηση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Ο Ομπάμα είπε επίσης στους δύο γερουσιαστές ότι συνεργάστηκε στενά με τη Ρωσία, τις τελευταίες λίγες μέρες, όσον αφορά στις ανησυχίες της για την πρόσφατη επιθετικότητα της πυρηνικής Βόρειας Κορέας.

Η επικύρωση απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των παρόντων γερουσιαστών, 67 αν είναι παρόντες και οι 100 και 66 αν απουσιάζει κάποιος. Οι Δημοκρατικοί είχαν εξασφαλισμένες 58 ψήφους και γι’ αυτό χρειάζονταν 9 ψήφους από τις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.
(22/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.