Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τις ρυθμιστικές αρχές της Ουάσιγκτον ανησυχούν οι οικονομικές αποκαλύψεις της WikiLeaks




«Δεκάδες χιλιάδες έγγραφα μεγάλης τράπεζας θα δημοσιοποιηθούν, χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψη ανώτατων στελεχών, όπως συνήθως γίνεται», είχε πει ο Τζούλιαν Ασάντζ τον περασμένο μήνα, δημιουργώντας ισχυρές υπόνοιες ότι η εν λόγω τράπεζα είναι η Bank of America. Τη Δευτέρα, ο Ασάντζ δήλωσε στους βρετανικούς Times ότι το υλικό είναι ικανό να προκαλέσει την παραίτηση των επικεφαλής της τράπεζας.

Η ανησυχία αυτή έχει επηρεάσει ακόμη και τις ρυθμιστικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν την οργή του κοινού λόγω της ολιγωρίας τους να προχωρήσουν στην άσκηση διώξεων κατά των στελεχών της τράπεζας, παρά τα εκατομμύρια δολάρια και το χρόνο που έχουν ήδη δαπανήσει στην έρευνα της υπόθεσης. Στο εσωτερικό της αρμόδια υπηρεσίας SEC επικρατεί έντονη ανησυχία ενόψει των αποκαλύψεων.

Παρότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν αναμένεται να αποτελέσουν πηγή διώξεων, τα έγγραφα εμφανίζουν ανώτατα στελέχη της τράπεζας να συζητούν πώς παραπλάνησαν πελάτη και πώς «διαχειρίστηκαν» τα στοιχεία για να αποφύγουν την κρατική έρευνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα για την SEC αφορά τα ερωτήματα που θα δημιουργηθούν γιατί η υπηρεσία δεν κινήθηκε νομικά κατά της τράπεζας.

Αν πάλι, οι αποκαλύψεις της WikiLeaks αποδειχθεί ότι περιέχουν ποινικά κολάσιμο υλικό, οι νομικοί της SEC αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να χτίσουν δικαστική υπόθεση πάνω σε παράνομες διαρροές. Ο νόμος επιτρέπει, όμως, στις κρατικές νομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να αξιοποιούν κάθε δημόσια πληροφορία στις υποθέσεις τους, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές δεν ευθύνονται για την παράνομη διαρροή τους.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ασάντζ αντιμετωπίζει και αυτός νομικά προβλήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς οι αποκαλύψεις τραπεζικών εγγράφων παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία τραπεζικού απορρήτου.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από The New York Times (21/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.