Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Συλλήψεις συνεργατών της ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Σε συλλήψεις 10 υπόπτων, φερόμενων ως συνεργατών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, προχώρησαν οι δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας. Αυτό ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Η αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε στο πλαίσιο της μάχης κατά της Ekin, οργάνωσης φίλα προσκείμενης στην ΕΤΑ.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να αναδιοργανώσουν την Ekin, την οποία η ισπανική αστυνομία είχε διαλύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ικερ Μορένο Ιμπάνιεθ, γιος πρώην ηγετικού στελέχους του Μπατασούνα, πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ, που έχει τεθεί εκτός νόμου. Σύμφωνα πάντα με την ισπανική αστυνομία, οι συλληφθέντες είχαν μεταφέρει εντολές και έγγραφα της ΕΤΑ στις υπόλοιπες εθνικιστικές βασκικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ως πάγια θέση, όπως και η ΕΤΑ, την ανεξαρτητοποίηση της Χώρας των Βάσκων.

Οπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ της η μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα El Pais, προκειμένου να αποφύγουν την πίεση της αστυνομίας, οι συλληφθέντες είχαν αποφασίσει να προσχωρήσουν στις αυτονομιστικές οργανώσεις Segi, Askatasouna, ακόμη και στο Μπατασούνα. Ορισμένοι εκ των συλληφθέντων είχαν συγκροτήσει και ομάδες υποστήριξης των κρατουμένων μελών της ΕΤΑ.

Η αστυνομική επιχείρηση είναι η πρώτη αφότου η ΕΤΑ κήρυξε «διαρκή και γενική κατάπαυση του πυρός», στις 10 Ιανουαρίου, την οποία απέρριψε η ισπανική κυβέρνηση διότι η οργάνωση δεν ανακοίνωσε τη διάλυσή της ούτε παρέδωσε τον οπλισμό της.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Φρανθίσκο Κααμάνο, η αστυνομική επιχείρηση καταδεικνύει την προσήλωση της κυβέρνησης Θαπατέρο στην πολιτική της για την πάταξη της τρομοκρατίας. «Θα συνεχίσουμε να δρούμε εναντίον της ΕΤΑ, όπως έχουμε πράξει μέχρι τώρα», τόνισε. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΤΑ έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα μετά τις κοινές επιχειρήσεις των αστυνομικών δυνάμεων της Ισπανίας και της Γαλλίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν τα ηγετικά στελέχη της. Σημειωτέον ότι η οργάνωση δεν έχει πραγματοποιήσει επίθεση σε ισπανικό έδαφος από τον Αύγουστο του 2009.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100015_19/01/2011_429250
(19/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.