Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Αστυνομία για τον κυβερνοχώρο στο Ιράν




Η Τεχεράνη συγκρότησε αστυνομική μονάδα για την αντιμετώπιση «σύγχρονων εγκλημάτων» στον κυβερνοχώρο.

Το Ιράν συγκρότησε μια αστυνομική μονάδα για την αντιμετώπιση των «σύγχρονων εγκλημάτων» όπως τα αποκαλεί, στον κυβερνοχώρο, τα οποία περιλαμβάνουν δραστηριότητες στο Διαδίκτυο πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα με το ISNA, ο υπαρχηγός της αστυνομίας Αχμαντ-Ρεζά Ραντάν τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, δήλωσε ότι «καθώς τα παραδοσιακά εγκλήματα έχουν εκσυγχρονιστεί, υπάρχει η ανάγκη για τη συγκρότηση σύγχρονων μονάδων για την αντιμετώπισή τους».

Ο Ραντάν είπε ότι «όπως στις πολιτικές ταραχές το 2009, οι ταραξίες ωφελήθηκαν από το διαδίκτυο, υπάρχει επίσης η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους παραβάτες και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κακή χρήση».

Ο Ραντάν αναφερόταν στις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009. Οι εκλογές επισκιάστηκαν από καταγγελίες για νοθεία.

Το διαδίκτυο και ειδικά οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή από ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, διαφωνούντες και διαδηλωτές εντός και εκτός του Ιράν για τον συντονισμό των διαμαρτυριών και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Τo Ίντερνετ στο Ιράν υφίσταται περιορισμούς, με πολλές ιστοσελίδες να φιλτράρονται, μεταξύ τους το Facebook και το Twitter, για πολιτικούς ή εθνικούς λόγους.

Πολλοί χρήστες, ωστόσο, σπάνε τα φίλτρα με προγράμματα λογισμικού, τα περισσότερα από τα οποία παράγονται στην Κίνα.

Η ιρανική αστυνομία προτίθεται επίσης να καταπολεμήσει τις διαρροές από τον ιστότοπο WikiLeaks, που περιλαμβάνουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα για το Ιράν, όπως η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν που ασκούσαν πιέσεις στις ΗΠΑ να σταματήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με κάθε τρόπο, ακόμη και με στρατιωτική επίθεση.

Τα τηλεγραφήματα περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες από ανώνυμη ιρανική πηγή σύμφωνα με τις οποίες ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πάσχει από μια αθεράπευτη μορφή καρκίνου.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (14/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.