Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Αρνείται τη βία κατά των διαδηλωτών ο στρατός


Η έβδομη μέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο βρίσκει το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης να εκφράζει την απόρριψη της νέας κυβέρνησης Μουμπάρακ και να καλεί τον λαό σε συνέχεια των κινητοποιήσεων. Δεν θα χρησιμοποιήσει βία δηλώνει ο στρατός.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση την παραμονή της «πορείας ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων που προβλέπεται για την Τρίτη, και θα ζητήσει την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν «νόμιμες» τις διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού, που διαδηλώνει εδώ και μια εβδομάδα κατά της κυβέρνησης, αναφέρουν σε επίσημη ανακοίνωση τους.

Απευθυνόμενος στον «μεγάλο λαό της Αιγύπτου», ο στρατός κρίνει «νόμιμες» τις διεκδικήσεις του και διαβεβαιώνει, ότι δεν θα προσφύγει «στη χρήση βίας εναντίον του αιγυπτιακού λαού».

«Η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνική μορφή διασφαλίζεται για όλους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και η κρατική τηλεόραση.

Μήνυμα Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, απέρριψε τη νέα κυβέρνηση της χώρας σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το σχηματισμό της από τον Aιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ σήμερα, έβδομη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή της στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που δεν σέβεται την επιθυμία του λαού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εξάλλου η οργάνωση «καλεί το λαό να συνεχίσει και να συμμετέχει στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο ώστε όλο το καθεστώς -ο πρόεδρος, το κόμμα, οι υπουργοί και το κοινοβούλιο- να αποχωρήσει από την εξουσία», προσθέτει.

Mετακίνηση στρατιωτικών στη χερσόνηση του Σινά

Η Αίγυπτος μετακίνησε περίπου 800 στρατιωτικούς στη χερσόνησο του Σινά, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλεια, καθώς οι διαμαρτυρίες με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο, δήλωσαν σήμερα Iσραηλινοί αξιωματούχοι.

Η άδεια δόθηκε ως απάντηση σε σχετικό αίτημα από το Κάιρο, και οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στο νότιο Σινά, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Δύο άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε ένα τέτοιο αίτημα.

Το αχανές τριγωνικό τμήμα της ερήμου μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι σε μεγάλο βαθμό αποστρατικοποιημένο βάσει της συνθήκης ειρήνης του 1979 μεταξύ των δύο χωρών.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι «το Ισραήλ κοιτάζει αλλού», καθώς η Αίγυπτος αναπτύσσει δυνάμεις στο Σινά «για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η κατάσταση δεν θα της ξεφύγει εκεί».

Η τελευταία φορά που το Ισραήλ επέτρεψε στην Αίγυπτο να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις της στο Σινά, ήταν το 2005 που απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Γάζα, και η Αίγυπτος τοποθέτησε συνοριοφύλακες από τη δική της πλευρά των συνόρων με τη Γάζα για να μην επιτρέπει στους παλαιστίνιους μαχητές να κάνουν λαθρεμπόριο όπλων.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από το Σινά το οποίο είχε καταλάβει στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967--ολοκλήρωσε την αποχώρηση του το 1982.

H νέα σύνθεση

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν έχει αναλάβει μια «εθνική αποστολή σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στο Reuters.

Είπε ότι θα αρχίσει την εργασία του την Τρίτη το πρωί μόλις ορκιστεί στο νέο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, σε αντικατάσταση του Γιούσεφ Μπούτρος Γάλι.

Στο μεταξύ από μέλος της επιτροπής υποστήριξης του αντιφρονούντος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι έγινε γνωστό ότι μια «πορεία ενός εκατομμυρίου» ατόμων έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη στην Αλεξάνδρεια, μετά από έκκληση του κινήματος αμφισβήτησης που ζητεί την πτώση του καθεστώτος.

Η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση ανακοίνωσε νωρίτερα πως σχηματίσθηκε νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο, επικαλούμενη διάταγμα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού άλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ παρέμειναν στη θέση τους άλλοι σημαντικοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Άμυνας.

Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενώ διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας.

Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ παραμένει υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαμίρ Μοχάμεντ Ραντουάν διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών.

Η Σαμίχα Φάουζι Ιμπραήμ διορίσθηκε υπουργός Εμπορίου.

Ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου και είχε επίσης διατελέσει επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, διορίσθηκε νέος υπουργός Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα πηγές στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σε εξέλιξη τα επεισόδια

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών, που ζητούν την πτώση του καθεστώτος στην Αίγυπτο.Χιλιάδες διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν, και πάλι την Κυριακή, στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ενώ στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους και δύο μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ.

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι δημοσιογράφοι της αγγλικής υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα που είχαν συλληφθεί νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο διευκρίνισε ότι ήταν έξι κι όχι πέντε, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν μια κάμερα από το προσωπικό του δικτύου, προσέθεσε το Αλ Τζαζίρα, το οποίο μετέδωσε την είδηση για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του με έκτακτο δελτίο στο αραβικό του δίκτυο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα την απελευθέρωση των συλληφθέντων δημοσιογράφων του δικτύου και είχε εκφράσει ανησυχία για την απαγόρευση της λειτουργίας του Αλ Τζαζίρα στην Αίγυπτο.

«Μας ανησυχεί το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στην Αίγυπτο και η σύλληψη των ανταποκριτών του. Η Αίγυπτος πρέπει να είναι ανοιχτή και οι δημοσιογράφοι να αφεθούν ελεύθεροι», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Π.Τζ. Κρόουλι σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο δίκτυο του Twitter.

Διαπραγμάτευση με τον στρατό ζητά η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει ακόμη να σχηματίσει μια επιτροπή, με τη συμμετοχή του Ελ Μπαραντέι, για να διαπραγματευθεί με το στρατό, δηλώνει στέλεχός της.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει να σχηματιστεί μια ευρεία πολιτική επιτροπή με τη συμμετοχή του Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι η οποία θα αρχίσει συνομιλίες με το στρατό της Αιγύπτου, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της ισλαμιστικής παράταξης, που είναι τυπικά εκτός νόμου αλλά την δράση της ανέχονται οι αρχές, σήμερα.

Ο Άλι ΕλΜπαραντέι, ο αδελφός του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, είπε ότι ο αδελφός του δεν έχει ακόμη προσεγγιστεί.

«Ετοιμαζόμαστε να συζητήσουμε το σχηματισμό μιας ευρείας επιτροπής διαπραγμάτευσης για πολιτικά θέματα με τον δρα ΕλΜπαραντέι η οποία θα αντανακλά τη λαϊκή βούληση και θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με το στρατό», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο Έσαμ ελ Εριάν.

«Η Αδελφότητα δεν λαμβάνει αποφάσεις μόνη της, χωρίς [να διαβουλευθεί με] άλλες δυνάμεις του έθνους», τόνισε, προσθέτοντας ότι η παράταξη θα προσπαθήσει να έλθει σε επαφή και με άλλες πολιτικές παρατάξεις, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο Άλι ΕλΜπαραντέι είπε ότι «δεν έχουν υπάρξει τέτοιες συζητήσεις για μια τέτοια επιτροπή. Ο ΕλΜπαραντέι δεν έχει προσεγγιστεί από κανέναν».

Λεηλασίες σε αποθήκες

Αρκετές αποθήκες που περιέχουν αρχαία αιγυπτιακά τεχνουργήματα λεηλατήθηκαν και μερικά από τα αντικείμενα που υπήρχαν σ' αυτές εκλάπησαν και υπέστησαν ζημιές, δήλωσαν σήμερα αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στις αποθήκες.

Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε αποθήκη στο μουσείο Καντάρα κοντά στην πόλη Ισμαηλία στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία περιείχε 3.000 αντικείμενα από τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο, δήλωσε πηγή στην τουριστική αστυνομία.

Πολλά από τα αντικείμενα βρέθηκαν στο Σινά από τους Ισραηλινούς αφού κατέλαβαν τη χερσόνησο κατά τον πόλεμο του 1967 και είχαν επιστραφεί πρόσφατα στην Αίγυπτο.

Ένας εργαζόμενος στην αποθήκη είπε ότι αυτοί που την λεηλάτησαν είπαν ότι ψάχουν για χρυσό. Ο εργαζόμενος τους είπε ότι δεν υπάρχει χρυσός, όμως αυτοί συνέχισαν να λεηλατούν την αποθήκη, σπάζοντας μερικά αντικείμενα και παίρνοντας μαζί τους άλλα.

Ένας αρχαιολόγος είπε πως αποθήκες κοντά στις πυραμίδες της Σακάρα και του Άμπου Σιρ λεηλατήθηκαν επίσης.

«Σε άλλες τοποθεσίες, φρουροί και χωρικοί κατάφεραν να απωθήσουν τις επιθέσεις συμμοριών που ήθελαν να λεηλατήσουν», δήλωσε ο αρχαιολόγος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP και AFP
(31/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.