Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αποψη: Ανησυχία για ντόμινο ανατροπών

The Economist

Το καίριο ερώτημα, πλέον, που μένει να απαντηθεί αφορά τα πραγματικά όρια της επανάστασης των γιασεμιών. Εξαιρουμένης εκείνης των κέδρων το 2005 στον Λίβανο, αυτή της Τυνησίας αποτελεί τη μοναδική πετυχημένη λαϊκή εξέγερση στον αραβικό κόσμο μετά το τέλος της αποικιοκρατικής περιόδου. Προς το παρόν, βέβαια, η εξουσία παραμένει στα χέρια ανθρώπων του «παλιού καθεστώτος», αλλά οι Τυνήσιοι ευελπιστούν ότι η δική τους επανάσταση δεν θα σταματήσει στην ανατροπή του Ζίν Ελ Αμπεντίν Μπεν Αλι. Οι αλλαγές που απαιτούν δεν μπορούν να μετουσιωθούν σε πραγματικότητα εν μια νυκτί. Ακόμα, πάντως, δεν έχει καν αποσαφηνιστεί η μορφή της νέας κυβέρνησης και άρα ουδείς μπορεί να προβλέψει αν εκείνοι που θα την απαρτίζουν όχι μόνο θα επιθυμούν, αλλά θα μπορούν κιόλας να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να εγγυηθούν για την ελευθερία του λόγου.

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των υπόλοιπων αραβικών κρατών παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στην Τυνησία. Είναι αλήθεια ότι πολλοί Αραβες μπορούν να διακρίνουν ομοιότητες μεταξύ όλων εκείνων που πυροδότησαν την εξέγερση στην Τυνησία και της δικής τους καθημερινότητας. Στην Αίγυπτο, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προχθές έξω από την πρεσβεία της Τυνησίας όπου φώναξαν «Μουμπάρακ έρχεται η σειρά σου». Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, Ραχίντ Μοχάμεντ Ραχίντ, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας εξέγερσης στα πρότυπα της Τυνησίας στην Αίγυπτο, την άποψή του όμως δεν συμμερίζονται αρκετοί αρθρογράφοι και πολιτικοί ακτιβιστές.

Στην Ιορδανία, χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και την ανεργία. Προς το παρόν, πάντως, η λαϊκή οργή στρέφεται αποκλειστικά κατά του πρωθυπουργού, Σαμίρ Ριφάι, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα βίας. Αυτό, βέβαια, μπορεί να αλλάξει, δεδομένου και του ρόλου των κοινωνικών μίντια. Η πλειοψηφία των αναλυτών συμφωνεί ότι είναι ακόμα πρόωρο να αποδοθεί στην εξέγερση των Τυνησίων ο τίτλος της «επανάστασης του Twitter». Τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα ωστόσο, όπως το Αλ Τζαζίρα, αναμετέδωσαν τα βίντεο και τις φωτογραφίες του αυτοπυρπολημένου Μοχάμεντ Μπουαζίζι.

Ο εκ των πλέον διακεκριμένων αναλυτών της Σαουδικής Αραβίας, Αμντ Αλ Ραχμάν Αλ Ρασίντ, ο οποίος αρθρογραφεί σε μέσο ιδιοκτησίας του βασιλικού οίκου των Σαούντ, ανησυχεί ότι η εξέγερση της Τυνησίας θα προκαλέσει ένα ντόμινο ανατροπών στον αραβικό κόσμο, ακόμα και στα λεγόμενα «ήρεμα κράτη». Αυτό δε που προβληματίζει περισσότερο τους Αραβες ηγέτες είναι ότι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες σχεδόν όλοι τους θα κατέτασσαν την Τυνησία στην ομάδα των κρατών αυτών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_18/01/2011_429103
(18/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.