Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πρωθυπουργός ο Μικάτι με σφραγίδα της Χεζμπολάχ



AFP, Α.P.

ΒΗΡΥΤΟΣ. Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν έδωσε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποστηριζόμενο από τη Χεζμπολάχ Νατζίμπ Μικάτι και πλέον η φίλα προσκείμενη στο Ιράν σιιτική οργάνωση μετατρέπεται σε απόλυτο κυρίαρχο της χώρας των κέδρων.

Η ατμόσφαιρα, πάντως, στον Λίβανο παραμένει ηλεκτρισμένη εν αναμονή και του πορίσματος της ειδικής επιτροπής του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του σουνίτη πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2006.

Επεισόδια

Ο γιος του τελευταίου, Σαάντ, απηύθυνε χθες εκτάκτως έκκληση στους υποστηρικτές του ανά τη χώρα να μην καταφεύγουν σε βίαιες ενέργειες, πλην όμως εξαγριωμένοι σουνίτες προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια στην Τρίπολη, όπου τα μέλη συνεργείου του Αλ Τζαζίρα δέχτηκαν επίθεση, στη Βηρυτό και τη Σιδώνα. Επισημαίνεται ότι η Χεζμπολάχ ήρε στις 12 Ιανουαρίου την υποστήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σαάντ Χαρίρι, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της. Αφορμή για το ρήγμα αποτέλεσε η άρνηση του κ. Χαρίρι να απορρίψει εκ των προτέρων το πόρισμα της επιτροπής του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να εμπλέκει ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του πατέρα του. Η σιιτική οργάνωση υποστηρίζει ότι το πόρισμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποτελεί μέρος συνωμοσίας των Ισραηλινών και των Αμερικανών.

«Κατανοώ την οργή σας, αλλά σας θεωρώ υπεύθυνους πολίτες», τόνισε χθες ο Σαάντ Χαρίρι με τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αυτή η οργή δεν πρέπει να μας οδηγεί σε διαφωνία με τις αξίες μας και στην πίστη μας στη Δημοκρατία», κατέληξε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο κ. Μικάτι, ο οποίος αν και σουνίτης θεωρείται υποστηρικτής του άξονα Συρίας - Ιράν, δήλωσε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να σώσει τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Συντάγματος του Λιβάνου ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να είναι σουνίτης.

Η Χεζμπολάχ, πάντως, είναι πλέον σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, δίχως την υποστήριξη του κ. Χαρίρι και των συμμάχων του. Πάντως, ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα προτιμούσε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του «Κινήματος για το Μέλλον» του κ. Χαρίρι. Ο κ. Χαρίρι, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό έναν πρωθυπουργό που θα λογοδοτεί στη Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.