Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τουρκικός Τύπος


Cumhuriyet

Η συνάντησης της Γενεύης


Στην ανταπόκριση τονίζεται ότι πριν την συνάντηση ο κ. Έρογλου σε δηλώσεις του στην Cumhuriyet είπε πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν ες αεί και ότι θα πρέπει να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για το θέμα αυτό. Ο Έρογλου υπενθύμισε πως η τουρκική πλευρά λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Γενεύης προέβη σε εποικοδομητικές προτάσεις στο θέμα του «διαμοιρασμού εξουσιών» και ότι η ε/κ πλευρά προσέγγισε αρνητικά. Ο Έρογλου είπε πως «οι προτάσεις μας ετοιμάστηκαν με βάση το Σύνταγμα της Ελβετίας και πρόκειται για προτάσεις που δεν έρχονται σε αντίφαση με τις αρχές του ΟΗΕ».

Ο Έρογλου ο οποίος υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε έξι κεφάλαια είπε πως μέχρι σήμερα συζητηθήκαν μόνο τα τέσσερα και πρόσθεσε « στις συνομιλίες που έγιναν για τα θέματα διαμοιρασμού εξουσιών, οικονομίας , ΕΕ και ιδιοκτησίας δεν μπορώ να πω ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος . Μόνο στο κεφάλαιο της οικονομίας εξασφαλίστηκε συνεννόηση σε 4- 5 άρθρα». Ο Έρογλου είπε ότι τα 2 πιο δύσκολα κεφάλαια είναι της «ασφάλειας και εγγυήσεων» και το «Εδαφικό» . Ο Έρογλου είπε πως και τα 2 κεφάλαια θα πρέπει να συζητηθούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και τόνισε ότι προτείνει μια τετραμερή διάσκεψη στην οποία θα λάβουν μέρος η Τουρκία, η Ελλάδα, η «ΤΔΒΚ» και η «Ν Κύπρος». Ο Έρογλου είπε επίσης ότι «στην περίπτωση που θελήσει μπορεί να λάβει μέρος στην εν λόγω διάσκεψη και η άλλη εγγυήτρια χώρα, η Βρετανία. Όμως αυτό οι Ε/κ το αποφεύγουν». Ο τύπος γενικά γράφει ότι από την τριμερή συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη με τις ενέργειες του ΓΓ του ΟΗΕ και τους ηγέτες των δύο πλευρών του νησιού προέκυψε απόφαση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών .

Taraf

Ερντογάν: Ο στρατός δεν είναι υπό τον έλεγχό μου

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει η αναφορά του τούρκου π/θ Ερντογάν (έπειτα από δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα Wikileaks διαβαθμισμένου τηλ/τος του Αμερικανού πρέσβη στην Ολλανδία Clifford Sobel) προς τον Ολλανδό ΥΠΕΞ Bot το 2004 ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις αερομαχίες στο Αιγαίο διότι δεν ελέγχει τον στρατό.

Sabah
Δημοσκόπηση δίνει 49.4% στο ΑΚΡ

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Χουσειν Τσελίκ έδωσε στην δημοσιότητα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Pollmark για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το ΑΚΡ αναμένεται να λάβει το 49,4% των ψηφοφόρων, το CHP το 23,3 % , το ΜΗΡ το 12% και το BDP το 5,9%. δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι η ισχυρότερη υποστήριξη προς το ΑΚΡ εμφανίζεται στις ηλικίες 35-44, προς το CHP στους άνω των 55 ετών και προς το MHP στις ηλικίες 18-24.

Milliyet

Διακήρυξη κατά των αλλαγών στο δικαστικό σύστημα

Δέκα βουλευτές του CHP συνέταξαν διακήρυξη που καταγγέλλουν τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα. Στην διακήρυξη των βουλευτών που είναι και μέλη της επιτροπής Δικαιοσύνης και Συντάγματος της Εθνοσυνέλευσης με σκληρή γλώσσα παραλληλίζονται οι σχεδιαζόμενες αλλαγές της κυβέρνησης για το Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρακτικές της χιτλερικής Γερμανίας , υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταβάλλει το τελικό κτύπημα στην Δικαιοσύνη μετά τις εκλογές του Ιουνίου και καλεί τον τουρκικό λαό να αντισταθεί σε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης και να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του για να υπερασπιστεί την χώρα του. Αντιθέτως ο Τούρκος π/θ Ερντογάν αναφορικά με τις επικρίσεις που γίνονται για τις ρυθμίσεις στην ανώτατη Δικαιοσύνη υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επιδειχθεί σεβασμός στην άποψη του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο διατηρεί σε αναμονή 1 εκ 800 χιλιάδες υποθέσεις.


Turkiye
Ο αρχηγός της τουρκικής Hizbullah μπορεί και να είναι ζωντανός

Ο αρχηγός της τουρκικής Hizbullah, Huseyin Velioglu, που φέρεται να έχει σκοτωθεί σε μάχη με τις αρχές ασφαλείας πριν από 11 χρόνια, μπορεί να είναι ζωντανός. Η εφημερίδα αναφέρεται σε 6 λεπτά βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Hizbullah και φέρεται να απεικονίζεται ο Velioglu και παραθέτει υποψίες του στελέχους των μυστικών υπηρεσιών Bulent Οrakoglu ότι πιθανόν ο Velioglu να είναι ζωντανός και να κρύβεται από το παρακράτος.


Τurkıye

Σύσταση «ομάδας Κύπρου» από τον TUSIAD

Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας TUSIAD συνέστησε Ομάδα Εργασίας Κύπρου. Η ομάδα αυτή συστάθηκε, όπως γράφει, για να συζητά τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», να αξιολογεί τις εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό, να παρουσιάζει ενημερωτικά και πολιτικά σημειώματα στο ΔΣ του Συνδέσμου για το θέμα της Κύπρου και να συμβάλλει στους μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας και της «Β. Κύπρου» στο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος. Πρόεδρος της εν λόγω ομάδας θα είναι ο συμπρόεδρος του Συμβουλίου Εργασίας Τουρκίας - «ΤΔΒΚ» και μέλος του ΔΣ του TUSIAD Μουσταφά Φετχί Γκιουρμπούζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.