Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Κίνα: «Καταλληλότερες» από το ΣΑ του ΟΗΕ οι εξαμερείς συνομιλίες για την Κορέα

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι εξαμερείς συνομιλίες είναι «καταλληλότερες» απ’ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της διένεξης για τα πυρηνικά στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις Κινέζου διπλωμάτη.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Κούι Τιανκάι από το Πεκίνο ενόψει της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Χου Τζιντάο στις ΗΠΑ, από την ερχόμενη Τρίτη ως την ερχόμενη Παρασκευή, και της συνάντησής του την Τετάρτη με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Μιλώντας σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κούι είπε επίσης ότι η Κίνα δεν «είναι ακόμη πολύ σαφής» σχετικά με την κατάσταση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου που ισχυρίζεται ότι διαθέτει η Βόρεια Κορέα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Κίνα παραμένει δεσμευμένη στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Ομπάμα ενδέχεται να καλέσει τον Χου να εντείνει τις πιέσεις προς την σύμμαχό του Βόρεια Κορέα, η οποία προκάλεσε συναγερμό στην περιοχή μετά τον βομβαρδισμό νοτιοκορεατικής νήσου και τους ισχυρισμούς της περί προόδου στην διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα απευθύνει σχεδόν καθημερινά εκκλήσεις για την έναρξη συνομιλιών από την αρχή του χρόνου, αλλά η αμερικανική πλευρά έχει ζητήσει από την Πιονγκγιάνγκ χειροπιαστές αποδείξεις ότι θα προσέλθει με σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις.

Η Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε από τις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κίνα το 2008.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (14/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.