Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Κίνα: Η ανάπτυξη συνοδεύεται με σφιχτή οικονομική πολιτική

Η κυβέρνηση του Πεκίνου συζητά ακόμη το εύρος των περιορισμών στο δανεισμό, ενώ αναλυτές αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011.

Ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης, που ξεπέρασε στο τέταρτο τρίμηνο κάθε προσδοκία και εκτίμηση, αλλά και ο επίμονος πληθωρισμός, μπορεί να υποχρεώσουν την κυβέρνηση του Πεκίνου σε σύσφιξη της οικονομικής και νομισματικής της πολιτικής.

Τα στοιχεία για ρωμαλέους αναπτυξιακούς ρυθμούς μπορεί να πείσουν τώρα τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να υιοθετήσουν πιο αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στην άνοδο των επιτοκίων.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ έφθασε στο τέταρτο τρίμηνο το 9,8%, από 9,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2010, διαψεύδοντας εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 9,2%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν το πρόβλημα του μεγάλου πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας και της εξάρτησης της εθνικής οικονομίας από τις εξαγωγές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο 4,6% το Δεκέμβριο, ενώ τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής έδειξαν ότι ο τομέας αναπτύσσεται σταθερά.

Την ίδια ώρα, η Κίνα αύξησε τα τραπεζικά αποθέματα ρευστού επτά φορές από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, με την τελευταία αύξηση να πραγματοποιείται την Πέμπτη. Η κυβέρνηση του Πεκίνου συζητά ακόμη το εύρος των περιορισμών στο δανεισμό, ενώ αναλυτές αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011.

Στο μεταξύ, τις πληθωριστικές ανησυχίες έρχεται να εντείνει η διακύμανση που παρατηρείται εβδομαδιαίως στις τιμές των τροφίμων, που εμφάνισαν μηνιαία αύξηση της τάξης του 1,1% το Νοέμβριο, για να υποχωρήσει στο 0,5% το Δεκέμβριο.

Ο ετήσιος αριθμός πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 9,6% το Δεκέμβριο. Οι τιμές των τροφίμων μπορεί, όμως, να σημειώσουν σημαντική άνοδο μέσα στον Ιανουάριο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις σοδειές, αλλά και την αυξημένη ζήτηση λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Η ανατίμηση του εθνικού νομίσματος, του γουάν, είναι μία ακόμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης για αποτελεσματικό έλεγχο των οικονομικών εξελίξεων.

Παρότι το Πεκίνο πέτυχε την περασμένη εβδομάδα μερική ανατίμηση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ, ενόψει της επίσκεψης του προέδρου Χου στην Ουάσιγκτον και το Σικάγο, που ολοκληρώθηκε σήμερα 21 Ιανουαρίου.

Αναλυτές αναμένουν ανατίμηση του γουάν κατά 5% φέτος, αλλά και τιθάσευση του πληθωρισμού, που αναμένεται να κυμανθεί το 2011 στο 4,3%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters (20/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.