Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Συρία: Καταδίκη «υπόπτων ως μελών» αριστερού κόμματος


Δικαστήριο καταδίκασε τέσσερις «υπόπτους ως μέλη» αριστερού κόμματος σε βαριές ποινές.


Συριακό δικαστήριο καταδίκασε 69χρονο αριστερό σε ποινή κάθειρξης 7 ½ ετών χθες Κυριακή, σηματοδοτώντας τη συνέχιση της σκληρής γραμμής έναντι των διαφωνούντων μετά την εξέγερση στην Τυνησία που θορύβησε τις κυβερνήσεις των Αραβικών χωρών.

Ο Αμπάς Αμπάς, ο οποίος είχε ήδη φυλακιστεί για 17 χρόνια επί των ημερών του εκλιπόντος πρώην Σύρου προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ, ως μέλος του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, συνελήφθη μαζί με τρεις συντρόφους του τον Μάιο του 2009.

Δικάστηκαν ένα χρόνο και πλέον αργότερα από δικαστήριο κρατικής ασφαλείας ως μέλη «μυστικής οργάνωσης» .

Η συγκεκριμένη κατηγορία χρησιμοποιείται συνήθως εναντίον μελών ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων, που απαγορεύθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Μπάαθ το 1963.

«Δεν κάνετε καλό στη Συρία στέλνοντάς με στη φυλακή. Τι απέγινε ο διάλογος, τα δικαιώματα των πολιτών;» είπε ο Αμπάς στον δικαστή μετά την αναγγελία της απόφασης, σύμφωνα με δικηγόρους του. Οι τρεις συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε ποινές τριετούς φυλάκισης έκαστος. Οι δύο είχαν ήδη εκτίσει πολυετείς ποινές φυλάκισης καθώς είχαν καταδικαστεί ως μέλη του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο είχε αμφισβητήσει το μονοπώλιο του Μπάαθ στην εξουσία την δεκαετία του 1980 πριν συντριβεί από τις αρχές.

Δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από τη Συριακή κυβέρνηση. Η πάγια θέση των κυβερνητικών αξιωματούχων είναι ότι οι διαφωνούντες στη χώρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και ότι η κριτική από το εξωτερικό όσον αφορά τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί ανάμιξη στα εσωτερικά της Συρίας.

Ο Αμπάς δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Μετά την αποφυλάκισή του το 1997, καλλιεργούσε ένα κομμάτι γης κοντά στο χωριό του στην επαρχία, καθώς του απαγορεύθηκε να επιστρέψει στη θέση του στον δημόσιο τομέα.

Πρώην πολιτικός κρατούμενος σημείωσε ότι περιμένει πως μετά την ανατροπή του Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Τυνησία, οι αρχές θα υιοθετήσουν ακόμα σκληρότερη στάση έναντι όσων αμφισβητούν την κυβέρνηση. «Οι μεγάλες ποινές παρ' όλ' αυτά ήταν σοκ. Μοιάζουν να είναι ένα μήνυμα από το καθεστώς ότι η Τυνησία δε θα έχει καμιά συνέπεια για τη Συρία», είπε ο διαφωνών υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Ένας δικηγόρος που επίσης θέλησε να παραμείνει ανώνυμος είπε ότι το μόνο έγκλημα των καταδικασθέντων ήταν «ότι συναντήθηκαν» .

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι διώξεις διαφωνούντων κλιμακώθηκαν, ωστόσο η πίεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας--ειδικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ- στην Δαμασκό έχει χαλαρώσει και η Συρία δεν βρίσκεται πλέον στο περιθώριο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (24/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.