Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Mεγάλη αντικαθεστωτική διαμαρτυρία και στην Υεμένη

Reuters

ΣΑΝΑΑ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Σανάα της Υεμένης εναντίον τού επί 33 χρόνια ηγέτη της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, καθώς τα εκ Τυνησίας εξεγερτικά μηνύματα εξακολουθούν να διαδίδονται στον αραβικό κόσμο. Στην Τύνιδα οι διαδηλώσεις εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης συνεχίστηκαν, ενώ χθες υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, που είχε παραμείνει στην κυβέρνηση παρά την πτώση του καθεστώτος.

«Ο κόσμος έχει οργιστεί. Θέλουν να φύγει ο Σαλέχ, που έχει την εξουσία 33 χρόνια και έχει καταστρέψει την Υεμένη» είπε ο Αμπντουλάχ αλ Φακίχ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Σανάα. Η κοσμική Τυνησία, με τη μορφωμένη μεσαία τάξη της και την απουσία θρησκευτικών συγκρούσεων είναι από πολλές απόψεις αντίθετη από την Υεμένη, μια χώρα βαθύτατα μουσουλμανική, με πρόσφατο παρελθόν αποσχιστικών κινημάτων στον Νότο και πολέμου του κράτους εναντίον ανταρτών στον Βορρά. «Το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στην Υεμένη εδράζεται αυστηρά στις φυλές» είπε ο Χαλέντ Φατάχ, ειδικός στην Υεμένη και στις σχέσεις κρατών-φυλών στον αραβικό κόσμο. «Τα κλειδιά για οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στην Υεμένη δεν βρίσκονται στα χέρια των συνδικάτων και των πολιτικών κομμάτων, αλλά των αρχηγών των κυριότερων φυλών καθώς και της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας».

Η Υεμένη βρίσκεται σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Τυνησία ή την Αίγυπτο, με την ανεργία στο 35%, σύμφωνα με τις συντηρητικές κυβερνητικές εκτιμήσεις. Το ένα τρίτο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

«Οι Αμερικανοί και οι Σαουδάραβες χρηματοδοτούν το καθεστώς για να μην καταρρεύσει» είπε ο Μπέρναρ Χάικελ, αναπληρωτής καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μετά τις πρώτες διαδηλώσεις, προ δεκαπενθημέρου, ο 75χρονος Σαλέχ δήλωσε ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία μετά το 2013 και ούτε θα προσπαθήσει να παραδώσει την εξουσία στον γιο του.

Διαδήλωση στην Τύνιδα

Εν τω μεταξύ, στην Τυνησία χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν και χθες την κεντρική λεωφόρο Μπουργκιμπά, ζητώντας πραγματική μεταπολίτευση και απομάκρυνση από την κυβέρνηση των στελεχών του παλαιού καθεστώτος. Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της εξέγερσης οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν διαδηλωτές πισώπλατα ή στο στήθος, με σαφή πρόθεση να σκοτώσουν. Στη διάρκεια της εξέγερσης σκοτώθηκαν 117 άτομα, εκ των οποίων 70 από σφαίρες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_28/01/2011_430441
(28/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.