Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Oι ΗΠΑ υπέρ της ενίσχυσης της συμμαχίας με Νότια Κορέα

Reuters, A. P.

ΣΕΟΥΛ. Τη στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας επαναβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς κατά την επίσκεψή του στη Σεούλ, καθώς ο Nότος ανακοίνωσε ότι περιμένει «νέες προκλήσεις από τον Bορρά» το 2011. Παράλληλα, η Σεούλ απέρριψε τα ανοίγματα της Βόρειας Κορέας για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αν προηγουμένως η Πιονγιάνγκ δεν παραδεχθεί την ευθύνη της για τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας και αν δεν ζητήσει συγγνώμη.

Ο Γκέιτς κατήγγειλε «τη συνεχή φιλοπόλεμη διάθεση της Βόρειας Κορέας και τις επανειλημμένες προκλήσεις» και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις για να σταματήσει μελλοντικές προκλήσεις από μέρους της Βόρειας Κορέας. Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, ενώ αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν λάβει μέρος σε νοτιοκορεατικές ναυτικές ασκήσεις.

Κλείνοντας την περιοδεία του στην Ασία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είπε ότι η διαδικασία προσέγγισης των δύο κορεατικών κρατών πρέπει να αρχίσει με διμερή διάλογο, ο οποίος εν συνεχεία θα μπορούσε να γίνει πολυμερής. Ομως, η Σεούλ τηρεί σκληρή γραμμή, απορρίπτοντας ως ανειλικρινή τα ανοίγματα του Bορρά.

Η Πιονγιάνγκ εγκατέλειψε τις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της τον Απρίλιο του 2009, ένα μήνα προτού πραγματοποιήσει τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της. Πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα του Bορρά, τα δυτικά θαλάσσια σύνορα των δύο κορεατικών κρατών αποτελούν συχνό πεδίο προστριβών μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.