Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ομαδικοί τάφοι και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία




Του Χρήσου Μηνάγια

Στις 21-2-2011 ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία γνωστοποιεί ότι, συγκρότησε ειδική επιτροπή για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τους ομαδικούς τάφους που εντοπίζονται στην Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Επί του παρόντος, η εν λόγω επιτροπή διαπίστωσε την ύπαρξη 114 ομαδικών τάφων όπου υπάρχουν τα οστά 1.469 ατόμων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ο αριθμός των τάφων αυτών θα ξεπεράσει τις μερικές χιλιάδες. Επισημαίνεται ότι οι ομαδικοί τάφοι είναι διάσπαρτοι σε όλη την ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία και βρίσκονται πλησίον δρόμων, κάτω από κτήρια, σε περιοχές απορριμμάτων κ.λπ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις περιοχές που εντοπίζονται οι ομαδικοί τάφοι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται για χώρους ενταφιασμού Κούρδων ανταρτών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Άλλωστε, η τακτική των Τούρκων είτε να μη συλλαμβάνουν αιχμαλώτους είτε να χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων ανταρτών είναι γνωστή και υπήρξαν πολλές καταγγελίες στο παρελθόν.


Πέραν των παραπάνω και για να γίνει περισσότερο κατανοητή η αντίληψη του επίσημου τουρκικού κρατικού μηχανισμού για την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατίθεται ακολούθως τμήμα της έκθεσης που συνέταξε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία για το έτος 2009:

 
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009
ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
ΝΕΚΡΟΙ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Παράνομη χρησιμοποίηση του οπλισμού από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον ατόμων που δεν υπάκουσαν στην εντολή να σταματήσουν και προσπάθησαν να διαφύγουν
36
71
Φονευθέντες από τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας
-
1
Φονευθέντες και τραυματισθέντες από τους πολιτοφύλακες
61
46
ΣΥΝΟΛΟ
97
118
Θάνατοι στις φυλακές
36
-
Θάνατοι στα κρατητήρια
6
-
Εγκληματικές ενέργειες από άγνωστους δράστες
18
37
ΣΥΝΟΛΟ
60
37
Επίθεση σε πολικούς, συνδικαλιστές και μέλη συλλόγων
4
152
Επίθεση σε δημοσιογράφους
2
10
Επίθεση σε εκπαιδευτικούς
-
3
Επίθεση σε φοιτητές/μαθητές
-
111
Επίθεση σε περιφερειακούς αξιωματούχους
3
5
Επίθεση σε εργαζομένους
-
32
Επίθεση σε λοιπούς
27
249
ΣΥΝΟΛΟ
36
562
Ένοπλες συγκρούσεις (στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας)
50
105
Ένοπλες συγκρούσεις (ένοπλοι αγωνιστές)
91
1
ΣΥΝΟΛΟ
141
106
Βασανιστήρια και παράνομη συμπεριφορά σε άτομα που συνελήφθησαν από αστυνομικούς, στρατιωτικούς και πολιτοφύλακες, είτε στους χώρους κράτησης τους είτε σε περιοχές εκτός αυτών
1835 περιστατικά
Αυτοκτονίες παιδιών λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους
41
Απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους
16
Αυτοκτονίες γυναικών λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους
64
Απόπειρες αυτοκτονίας γυναικών λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους
21
Επιθέσεις σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς-τηλεοπτικούς σταθμούς
16
Απαγόρευση λειτουργίας ιστοσελίδων στο internet
2061
Έφοδοι και επιθέσεις σε πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και συλλόγους
227
Κλείσιμο πολιτικών κομμάτων και συλλόγων
10



Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Τουρκία θα πρέπει λογοδοτήσει για την ύπαρξη των ομαδικών τάφων που έχουν εντοπισθεί και να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στις μουσουλμανικές χώρες, στις οποίες επιδιώκει να είναι η χώρα μοντέλο, πως αντιλαμβάνεται τις έννοιες «δημοκρατία» και «ανθρώπινα δικαιώματα».
www.geostrategy.gr

(Ο Χρήστος Μηνάγιας είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τουρίκη. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πρωτογενείς τουρκικές πηγές και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας χρήσιμος οδηγός για το είδος της απειλής που συνιστούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας υπό το μανδύα του νεο-οθωμανισμού. Επίσης, είναι τακτικός αρθρογράφος επί θεμάτων Τουρκίας στην ιστοσελίδα www.geostrategy.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.