Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκική Προπαγάνδα Σήμερα

«Σημερινή» 20/2/2011
Στα τέλη της δεκαετίας του 80 και αρχές 90, ο κουρδικός αγώνας είχε ενταθεί με επιχειρήσεις και δολιοφθορές εναντίον του τυραννικού τουρκικού καθεστώτος. Ιδίως στα τουρκοκρατούμενα βουνά του Κουρδιστάν, ο τουρκικός στρατός δεχόταν απανωτά πλήγματα. Στο πλαίσιο μεθοδευμένης προπαγάνδας, η ηγεσία του Τουρκικού στρατού διοχέτευε σκόπιμες ανακοινώσεις π.χ. περιέγραφε τους Κούρδους αντάρτες που αγωνίζονταν για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού ως εγκληματίες και τρομοκράτες που σκοτώνουν αθώα και ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα. Εκείνο το λεκτικό της τουρκικής προπαγάνδας δημοσιευόταν αυτούσιο σε μερίδα του Ε/κ τύπου. Ήταν δε τότε που ο αγωνιστής Θεόφιλος Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει με κατάληψη εγκαταστάσεις τέτοιων εφημερίδων για να σταματήσει το τουρκικό προπαγανδιστικό δηλητήριο. Δεν ήταν τυχαίο που λίγο αργότερα, πράκτορες των Τούρκων τον δολοφόνησαν.

Σήμερα ζούμε σε μια πιο χαλαρή κοινωνία. Το χρήμα, τα ιδιοτελή συμφέροντα, οι επιδοτήσεις, αλλά και εξαρτήσεις που πιθανόν να μην αποκαλυφθούν ποτέ, έχουν διαβρώσει την κοινωνία μας και λειτουργούν εναντίον του ήθους, του συλλογικού συμφέροντος και της αγάπης προς την πατρίδα. Σήμερα, η τουρκική προπαγάνδα βρίσκει αποδέχτες και φερέφωνα στις ελεύθερες περιοχές οι οποίοι με απίστευτη ελαφρότητα μετατρέπονται σε φορείς της τουρκικής προπαγάνδας για λόγους που ποικίλουν. Ειδικά στο θέμα της «Επιτροπής» που στήθηκε και λειτουργεί στα κατεχόμενα, η τουρκική προπαγάνδα κάνει σημεία και τέρατα για να εξαπατηθούν οι Ε/κ ιδιοκτήτες και να υποκύψουν. Αναφέρω ενδεικτικά τον επιδεικτικό τρόπο που μερίδα του Ε/κ τύπου μεταφέρει αυτούσια οτιδήποτε ανακοινώσει η «Επιτροπή». Ωσάν να μην ξέρουν ότι η Τουρκία επιζητεί να εμπλακούν οι Ε/κ στην διαδικασία της «Επιτροπής» ώστε στο τέλος να χάσουν την περιουσία τους. Ωσάν να μην ξέρουν ότι, ακόμη και για όσους θέλουν απλά να ξεπουλήσουν τους προσφέρεται το 1/10 της αξίας της περιουσίας μέσω μιας εξευτελιστικής διαδικασίας που μεταβιβάζει την περιουσία στην Τουρκία. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο «φωστήρας» Πρόεδρος ενός ΜΚ Οργανισμού (χρηματοδοτούμενου από το εξωτερικό) ο οποίος εκβιάζει με αρθογραφία του όσους δεν πάνε στην «Επιτροπή» με «οριστική απώλεια των περιουσιών τους». Άλλη τρισάθλια περίπτωση, ο ανώτερος υπάλληλος του κτηματολογίου που «επιχειρηματολογεί» φορτικά στους συναδέλφους του για τα χρήματα της «Επιτροπής» που ο ίδιος ξέρει καλά για να τους καθοδηγήσει με φυσικά το αντίτιμο της προμήθειας που θα τσεπώσει. Και να σκεφτεί κανείς ότι τέτοιοι άνθρωποι κρίθηκαν άξιοι να στελεχώσουν τις ομάδες διαπραγμάτευσης μας στο περιουσιακό!
Τα πιο πάνω δεν είναι απλά αυθαίρετα, ιδιοτελή και παραπλανητικά. Είναι μαύρη τουρκική προπαγάνδα με σκοπό να υποκύψουμε στην «Επιτροπή» ως τον Δεκέμβριο 2011. Όμως, εδώ θα είμαστε μετά τον Δεκέμβρη 2011 για να δούμε τι θα κάνουν όλα αυτά τα φερέφωνα και μεταδότες τουρκικής προπαγάνδας. Και επαναλαμβάνουμε ένα ερώτημα: Γιατί η Τουρκία θέλει να πάνε οι Ε/κ στην «Επιτροπή» για να τους αποζημιώσει (!), εφόσον σύμφωνα με την λογική των «εκσυγχρονισμένων» και επιδοτημένων από εξωτερικό μυαλών, η Τουρκία θα πάρει ΟΛΕΣ τις περιουσίες μας χωρίς να πληρώσει οτιδήποτε μετά τον Δεκέμβρη; Γιατί;
Η Τουρκία θέλει να υποκύψουμε στην «Επιτροπή» διότι έτσι γνωρίζει πως μπορεί μέσω μιας σκοτεινής διαδικασίας να πάρει τις Ε/κ περιουσίες σχεδόν δωρεάν. Και από την άλλη, νομιμοποιεί την κατοχή με τουρκοποίηση Ε/κ περιουσιών εφόσον το αποδέχονται εθελούσια οι ιδιοκτήτες, αν και δεν έχουν καμιά υποχρέωση να πάνε στην Επιτροπή όπως υπέδειξε το ΕΔΑΔ!
Απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα προβάλλουμε τις πραγματικότητες αλλά και την ομαδική μας δράση. Από τις 22 μέχρι τις 26 Φεβ, ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Α. Τσιμπίδης θα ενημερώνει τους Ε/κ ιδιοκτήτες για τις επιλογές τους. Είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος προς τις γενιές που πέρασαν και τις γενιές που θα ακολουθήσουν να ενημερωθούμε.

Κώστας Μαυρίδης mavrides@ucy.ac.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.