Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι θέσεις Μαρόκο, Ιράν για την παραίτηση Μουμπάρακ

Το Μαρόκο εξέφρασε ικανοποίηση για τις «σαφείς δεσμεύσεις» του αιγυπτιακού στρατού να διασφαλίσει τη μετάβαση προς μια «εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση» και «προσδοκά η Αίγυπτος να συνεχίσει τον πρωταρχικό της ρόλο, στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή, κυρίως στην προάσπιση των αραβικών ζητημάτων και του ισλαμικού έθνους (Ούμα).

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στο Ραμπάτ τονίζει την «πλήρη εμπιστοσύνη του στη σοφία του αιγυπτιακού λαού και την πολιτική ωριμότητα των εθνικών του δυνάμεων», μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Την ίδια ώρα στο Ιράν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί τόνιζε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «δημεύσουν» την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Οι ηγέτες της χώρας αυτής (των ΗΠΑ) θέλουν να δημεύσουν την επανάσταση του αιγυπτιακού λαού για να τη στειρώσουν», δήλωσε υπονοώντας τη μεταβίβαση της εξουσίας στις ένοπλες δυνάμεις, μια διαδικασία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

«Την 11η Φεβρουαρίου ζήσαμε ένα μεγάλο γεγονός στην περιοχή με την αποχώρηση του αιγύπτιου δικτάτορα, το οποίο αποτελεί την αρχή της άνοιξης στην Αίγυπτο», τόνισε.

«Ωστόσο πριν και ύστερα από το γεγονός αυτό οι ΗΠΑ ραδιούργησαν με σκοπό τη δήμευση της αιγυπτιακής επανάστασης», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «με εντολή των ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της περιοχής που στήριζαν τον Χόσνι Μουμπάρακ, υποστήριξαν την παρούσα διαδικασία της μετάβασης», αναφερόμενος κυρίως στη Σαουδική Αραβία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.