Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τριβές πρέσβη ΗΠΑ - κυβέρνησης Ερντογάν



Τριβές μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, Φράνσις Ριτσαρντόνε, προκάλεσε η σύλληψη και προσωρινή κράτηση του δημοσιογράφου Σονέρ Γιαλτσίν και τριών συναδέλφων του στον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Oda TV με την κατηγορία της διασύνδεσης με την υπόθεση Εργκένεκον. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο κ. Ριτσαρντόνε εξέφρασε ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, σε δεξίωση που παρέθεσε προχθές στην πρεσβευτική κατοικία.

«Από τη μια κρατούνται δημοσιογράφοι και από την άλλη εκφωνούνται ομιλίες για την ελευθερία του λόγου. Δεν αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση», φέρεται ειπών ο κ. Ριτσαρντόνε, που εξήγησε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, «την παρακολουθεί όμως εκ του σύνεγγυς». Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι η γνώμη του τουρκικού λαού είναι σημαντική, η ελευθερία του Τύπου και του λόγου ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

«Οι πρέσβεις δεν μπορούν να επεμβαίνουν σε εσωτερικά ζητήματα. Υπάρχουν όρια, με τα οποία οφείλουν να συμμορφώνονται, είτε πρόκειται για τον Αμερικανό είτε για τον Ρώσο πρέσβη», απάντησε ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ, Χουσεΐν Τσελίκ. «Μάλλον επηρεάστηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι την Τρίτη συναντήθηκε με τον κ. Ριτσαρντόνε και εκείνος του «εξεθείασε την πορεία του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία».

Με τον Αμερικανό πρέσβη έσπευσε να συμφωνήσει ο εκπρόσωπος του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Οσμάν Κοροτούρκ. «Οι ξένοι πρέσβεις βεβαίως και παρακολουθούν τις εξελίξεις και εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους, όπως οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. που μπορούν να αναφερθούν στις ελλείψεις μιας χώρας, υποψήφιας προς ένταξη», δήλωσε.

Το φορτισμένο αυτό κλίμα διαμορφώθηκε στην Αγκυρα, ενώ την Τρίτη Κούρδοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε 12 πόλεις της Τουρκίας με την ευκαιρία της 12ης επετείου από τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τη Δευτέρα στο Ντιγιαρμπακίρ ανακαλύφθηκε απανθρακωμένος δεκαεπτάχρονος Κούρδος, που σε επιστολή του εξηγεί ότι αυτοπυρπολήθηκε για να επιτύχει την απελευθέρωση του Οτσαλάν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_17/02/2011_432927
(17/02/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.