Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία υπόσχεται ο αιγυπτιακός στρατός



Οι χιλιάδες Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο κάνει δεκτή την ατζέντα τους για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο αιγυπτιακός στρατός υποσχέθηκε σήμερα «ειρηνική μετάβαση» προς «μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία» και διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.

Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων στο υπ' αριθμόν 4 ανακοινωθέν του τονίζει ότι η κυβέρνηση που διόρισε ο Χόσνι Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ως το σχηματισμό νέας.

«Η αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις περιφερειακές και διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει», τονίζεται στο ανακοινωθέν.


Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Ο στρατός δεσμεύτηκε σε μια «ειρηνική μετάβαση εξουσίας», η οποία «θα προετοιμάσει το έδαφος για μια εκλεγμένη πολιτική εξουσία με στόχο την οικοδόμηση ενός ελεύθερου δημοκρατικού κράτους», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.

Δεν επιζητούν την εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι


Η Μουσουλμανική αδελφότητα, που η Ουάσινγκτον τρέφει υποψίες έναντί της, τόνισε με ανακοίνωσή της, σήμερα, ότι «δεν επιζητεί την εξουσία», ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου, σύντομα η εξουσία να παραδοθεί σε μία κυβέρνηση πολιτικών, όπως προσδοκά ο λαός.

Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει δικός της υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, όποτε γίνουν, ούτε θα επιδιώξει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Είμαστε οι υπηρέτες του αξιοπρεπούς λαού».

Στο μεταξύ, τέθηκε σε κατ' οίκον επιτήρηση ο πρώην υπουργός της Πληροφόρησης, Ανας ελ Φέκι, σύμφωνα με μία ανακοίνωση των στρατιωτικών. Η αιτιολογία λήψης παρόμοιου μέτρου δεν αναφέρθηκε δημόσια. Πρόκειται για πολύ στενό συνεργάτη του Χόσνι Μουμπάρακ, που παραιτήθηκε χθες Παρασκευή.

Επίσης διέρρευσε ότι αριθμός πρώην κρατικών αξιωματούχων δεν θα μπορεί να αναχωρήσει για το εξωτερικό από το Κάιρο, εάν δεν εφοδιαστεί, προηγούμενα, με ειδική άδεια από τον Επίτροπο του στρατοδικείου στο Κάιρο.

Παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές

Οι χιλιάδες Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τώρα την Αίγυπτο, κάνει δεκτή την ατζέντα τους για τις μεταρρυθμίσεις, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανωτές των διαδηλώσεων.

Στην ανακοίνωσή τους οι οργανωτές των διαδηλώσεων ζητούν μεταξύ άλλων την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει ο Χόσνι Μουμπάρακ, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση των στρατοδικείων και τη συμμετοχή αντιπροσώπων του πολιτικού κόσμου στη μεταβατική διαδικασία.

Εξάλλου, οι αιγυπτιακές αρχές μείωσαν τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία ισχύει πλέον από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ίσχυε ως τώρα από τις 20:00 ως τις 06:00.


Ομαλοποιείται η κατάσταση στην Αίγυπτο

Ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε σήμερα το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Οι στρατιώτες αφαιρούν τα συρματοπλέγματα όπως και τα οδοφράγματα, αρχίζοντας από αυτά που είχαν στήσει δίπλα στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, στη βόρεια είσοδο της πλατείας.

Ο στρατός απομακρύνει επίσης τους σκελετούς των καμένων αυτοκινήτων, ώστε να καθαρίσει η πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Στις προσπάθειες αυτές βοηθούν και οι πολίτες.

Τα τανκς που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ φράζοντας τις εισόδους της, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.

Διαδήλωση αστυνομικών στην Ισμαηλίγια

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν διαδήλωση σήμερα στην Ισμαηλίγια, μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται στη διώρυγα του Σουέζ, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά στις τάξεις της αστυνομίας και κατηγορώντας τους ανωτέρους τους ότι τούς έδωσαν εντολή να πυροβολούν διαδηλωτές.

Ενστολοι αστυνομικοί και μέλη της μυστικής αστυνομίας πραγματοποίησαν πορεία στη μεγαλύτερη λεωφόρο της πόλης φωνάζοντας «αστυνομία και λαός μαζί».

Η ήδη αντιδημοφιλής αστυνομία, έγινε μισητή στο λαό μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με τους διαδηλωτές. Η αστυνομία κατηγορείται ακόμα ότι άφησε ελεύθερους κρατουμένους φυλακών σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας τους πολίτες να οργανωθούν για να αποτρέψουν λεηλασίες και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (12-02-11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.