Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ρωσικοί πύραυλοι στις Νότιες Κουρίλες

Του ανταποκριτή στη Μοσχα Aχιλλεα Πατσουκα

Λιγότερο από μια εβδομάδα από τη δημόσια τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με την οποία η χώρα του σύντομα θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στις διαφιλονικούμενες με την Ιαπωνία Νότιες Κουρίλες Νήσους, αποκαλύπτεται πως η Μόσχα σκοπεύει να αναπτύξει εκεί ένα από τα πιο σύγχρονα οπλικά της συστήματα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού, η Ρωσία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς στις Νότιες Κουρίλες Νήσους, μεταξύ των οποίων συστοιχίες υπερσύγχρονων S-400, προκειμένου να προστατεύσει την κυριαρχία της στην Απω Ανατολή. Ο ανώτατος αξιωματικός υποστήριξε πως οι S-400 θα προστατεύσουν τις νήσους από ενδεχόμενες επιθέσεις, χωρίς να διευκρινίζει από ποιον.

Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος στο περιθώριο συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σερντιουκόφ και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Βίκτορ Μπασάγκριν είχε δηλώσει πως η ενίσχυση με υπερσύγχρονα όπλα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των νήσων, συμπληρώνοντας πως η περιοχή αυτή είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία και αναπόσπαστο τμήμα της. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει πως εκτός από τον υπερσύγχρονο οπλισμό, ο ίδιος δίνει μεγάλη βαρύτητα και στην οικονομική ανάπτυξη των Κουρίλων Νήσων. Οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν από την άφιξη στη Μόσχα του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών Σέιζι Μαεχάρα, με σκοπό να περάσει το μήνυμα πως για τη Ρωσία δεν τίθεται ζήτημα ουδεμίας διαπραγμάτευσης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ρωσίας που επισκέφθηκε ένα από τα τέσσερα νησιά του συμπλέγματος, μια απόφαση ιδιαίτερα τολμηρή, καθώς και την περίοδο της ΕΣΣΔ ουδείς Ρώσος ηγέτης το είχε πράξει. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή του Τόκιο.

Πέραν της ανάκλησης του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Μόσχα, με αιτιολογία ότι δεν κατόρθωσε να πληροφορηθεί εγκαίρως την επίσκεψη Μεντβέντεφ, προσφάτως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου «ασυγχώρητη αγένεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.