Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μπαχρέιν: Παραίτηση της κυβέρνησης ζητά η αντιπολίτευση

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Wefaq, δημοσίευσαν ανακοίνωση στην οποία ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης μετά τη διάλυση με τη βία μιας ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σε πλατεία της πρωτεύουσας Μανάμα, δήλωσε ο ηγέτης του σιιτικού κόμματος Wefaq, σεΐχης Άλι Σαλμάν.

«Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Wefaq, δημοσίευσαν ανακοίνωση στην οποία ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και το σχηματισμό ενός νέου υπουργικού συμβουλίου που θα διερευνήσει το έγκλημα αυτό», δήλωσε ο Σαλμάν αναφερόμενος στο θάνατο διαδηλωτών.

Ο πρωθυπουργός, σεΐχης Χαλίφα Σαλμάν αλ Χαλίφα, θείος του βασιλιά, βρίσκεται στη θέση αυτή από την ανεξαρτησία του Μπαχρέιν το 1971.

Ο υπουργός Υγείας του Μπαχρέιν δήλωσε παράλληλα ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 231 τραυματίστηκαν κατά τη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα.

Ο Φάισαλ μπιν Γιάκουμπ αλ Χάμερ προσέθεσε ότι 195 από τους τραυματίες έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 36 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, μεταξύ των οποίων και ένας που βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Είναι πάρα πολύ θλιβερό», δήλωσε επίσης καθώς βρισκόταν δίπλα σε έναν νοσηλευόμενο γιατρό που τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση της αστυνομίας.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε σήμερα στον ομόλογό της του Μπαχρέιν για να του εκφράσει τη βαθειά της ανησυχία μετά την επιδρομή της αστυνομίας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μανάμα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Εξέφρασε τη βαθειά της ανησυχία για τα πρόσφατα γεγονότα και ζήτησε εφεξής αυτοσυγκράτηση. Συζήτησαν για τις προσπάθειες για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών του Μπαχρέιν», προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα είχε δηλώσει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα έχουν τηλεφωνικές επαφές με το Μπαχρέιν κατά τις οποίες θα ζητήσουν αυτοσυγκράτηση.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε όλες τις πλευρές στο Μπαχρέιν να απέχουν από τη βία και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, «μακροχρόνια σύμμαχο» των ΗΠΑ.

«Ως ένας μακροχρόνιος σύμμαχος και βάση του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού ναυτικού, το Μπαχρέιν είναι ένας σημαντικός εταίρος και το υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν.

«Επίσης καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη βία», προσέθεσε.

Την ίδια στιγμή το Παρίσι εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για «την υπερβολική χρήση βίας» και μεγάλη ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί «ανησυχεί ιδιαιτέρως από τις εξελίξεις σε πολλές χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κυρίως το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ.

Η υπουργός «εκφράζει τη λύπη της για την υπερβολική χρήση βίας που προκάλεσε πολλούς θανάτους όπως και πολλούς τραυματισμούς» και «επανέλαβε με αυτήν την αφορμή την προσήλωση της Γαλλίας στην ελευθερία της έκφρασης και στο δικαίωμα για την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων παντού στον κόσμο», προσέθεσε η Φαζ.

Όσον αφορά το Μπαχρέιν, όπου σύμφωνα με την αντιπολίτευση τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Αλιό-Μαρί εκφράζει τη λύπη της για «την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης κατά τη διάλυση της συγκέντρωσης των ανθρώπων που βρίσκονταν στην πλατεία του Μαργαριταριού», κατέληξε η Φαζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.