Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Το Αλ Τζαζίρα μπροστά και πίσω από τα γεγονότα

Το δημοφιλέστερο κανάλι στον αραβικό κόσμο, παρά τις ατέλειες και τα κίνητρά του

The New York Times


Υπάρχει κάτι που ενώνει τις διαμαρτυρίες που συνταράσσουν εσχάτως τον αραβικό κόσμο: το Αλ Τζαζίρα, το δορυφορικό κανάλι με έδρα το Κατάρ, η μαχητική κάλυψη του οποίου συνέβαλε στη μετάδοση των εξεγέρσεων από τη μια πρωτεύουσα στην άλλη.

Είναι τρόπον τινά η ώρα του Αλ Τζαζίρα -όχι μόνο λόγω του ρόλου που έπαιξε στην εξέγερση της Τυνησίας εν πρώτοις, αλλά κι επειδή συνέβαλε στη διαμόρφωση της λαϊκής οργής εναντίον των καταπιεστικών αμερικανόφιλων αραβικών κυβερνήσεων (και κατά του Ισραήλ) από την ίδρυσή του, πριν από 15 χρόνια.

«Η αίσθηση ότι υπάρχει ένας κοινός αγώνας στον αραβικό κόσμο είναι κάτι το οποίο βοήθησε να δημιουργηθεί το Αλ Τζαζίρα», είπε ο Marc Lynch, καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης. «Δεν προκάλεσε τα γεγονότα, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να φανταστείς όλα αυτά να συμβαίνουν χωρίς το Αλ Τζαζίρα».

Παρ' όλα αυτά, τα θολά πιστεύω και τα κίνητρα του Αλ Τζαζίρα περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο, όσο και οι μεταδόσεις του. Κατηγορείται ότι οι μεταδόσεις του είναι έτσι προσαρμοσμένες, ώστε να υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Χαμάς στη Γάζα εναντίον των Λιβανέζων και Παλαιστινίων αντιπάλων τους. Επικρίνεται επίσης ότι εξυπηρέτησε τα διπλωματικά συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ, του πάτρωνά του, υποβαθμίζοντας αρχικά τις διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο.

Το Αλ Τζαζίρα είχε να γνωρίσει τέτοια δημοσιότητα από την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003. Αυτή τη φορά, τόσο οι ανταγωνιστές του όσο και οι υποστηρικτές του είναι διάσπαρτοι σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, το κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του, υποκινεί σε βία και προσπαθεί να τον καταστρέψει πολιτικά. Ο σταθμός έκανε μια ειδική εκπομπή με αναφορά σε έγγραφα τα οποία έφεραν τον κ. Αμπάς και τους συμμάχους του να προβαίνουν σε εκτεταμένες παραχωρήσεις προς τους Ισραηλινούς στην Ιερουσαλήμ και στο θέμα των Παλαιστίνιων προσφύγων. Η μετάδοση πυροδότησε οργίλες διαδηλώσεις εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, και σε απάντηση οι οπαδοί του Αμπάς επιτέθηκαν στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Ραμάλα.

Στον Λίβανο, σουνίτες οπαδοί του έκπτωτου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι πυρπόλησαν ένα βαν του Αλ Τζαζίρα και απείλησαν εργαζομένους του στην πόλη της Τρίπολης, κατηγορώντας το κανάλι ότι υποστηρίζει τους σιίτες αντιπάλους τους.

Ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι το Αλ Τζαζίρα παίρνει θέση στην παλαιστινιακή διένεξη, προβάλλοντας πιο ευνοϊκά τη Χαμάς από τους αντιπάλους της -κι είναι πιο ανοιχτό στην αραβική οργή εναντίον του Ισραήλ σε σύγκριση με άλλα δίκτυα. Ωστόσο, παρά τις ατέλειές του, το Αλ Τζαζίρα εξακολουθεί να λειτουργεί με λιγότερους περιορισμούς από οποιοδήποτε άλλο αραβικό μέσο και παραμένει το δημοφιλέστερο κανάλι στην περιοχή.

Το Αλ Τζαζίρα θαυμάζεται ευρέως για τη μαχητική κάλυψη της τυνησιακής εξέγερσης, η οποία εν πολλοίς αγνοήθηκε από τα δυτικά μέσα. Μετά την πτώση του αυταρχικού προέδρου της Τυνησίας, οι δημοσιογράφοι και οι παραγωγοί του καναλιού μιλούν με υπερηφάνεια για τον ρόλο τους στην εξέλιξη των γεγονότων. Παράλληλα όμως αναγνωρίζουν ότι η φήμη του ως καταλύτη εμπεριέχει κινδύνους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_27/02/2011_434130

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.