Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδράσεις για ΑΟΖ και παραβιάσεις



Δύο επιστολές
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, απευθυνόμενος προς τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Τουρκία, εξέφρασε την απογοήτευση της χώρας του για τη στάση των μελών της Ε.Ε. που «θέτουν ως πρόσχημα το Κυπριακό για να εμποδίσουν την ένταξή της» και για το γεγονός ότι η ίδια η Ε.Ε. δεν σέβεται την αρχή pacta sunt servanda («οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»).
Το
Ενδεικτικό των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι το περιεχόμενο των δύο επιστολών που κατατέθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη από τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο πρέσβη Ερτουγρούλ Απακάν για λογαριασμό του ψευδοκράτους και αφορούν την απάντηση της τουρκικής πλευράς τόσο στην κυπριακή διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από τουρκικά μαχητικά όσο και την τουρκοκυπριακή αντίδραση στη συμφωνία Κύπρου?Ισραήλ για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Στην επιστολή που δημοσιοποιήθηκε ως έγγραφο του ΟΗΕ στις 12 Ιανουαρίου, η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι είναι υπερβολικοί και ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τις «πτήσεις εντός του εθνικά κυρίαρχου εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», οι οποίες, όπως αναφέρεται, γίνονται με πλήρη γνώση και συντονισμό από τις αρμόδιες «αρχές».

Η επιστολή υποστηρίζει ακόμη ότι οι ισχυρισμοί των Ελληνοκυπρίων στηρίζονται στον «μη νόμιμο και λανθασμένο ισχυρισμό ότι η κυριαρχία της ελληνοκυπριακής διοίκησης εκτείνεται σε όλο το νησί» και τελικώς είναι σε πλήρη αντίθεση με τις «υπάρχουσες πραγματικότητες στο νησί, την ύπαρξη των δύο ανεξάρτητων κρατών, που το καθένα ασκεί την κυριαρχία και δικαιοδοσία του στην επικράτειά του».

Με την άλλη επιστολή, με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να αμφισβητήσει τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Η επιχειρηματολογία και πάλι στηρίζεται στην ύπαρξη «δύο κρατών» και στην «παράνομη» προσπάθεια της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» να ασκήσει δικαιώματα που ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους.

Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Αγκυρας η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ακόμη ότι οποιαδήποτε μονομερής κίνηση των Ελληνοκυπρίων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο «υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού» και καθώς η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν εκπροσωπεί όλο τον κυπριακό λαό, η συμφωνία για την ΑΟΖ είναι «παράνομη και άκυρη».

Τα δημοψηφίσματα
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από την επιστολή αυτή είναι ότι η τουρκική πλευρά επικαλείται τα χωριστά δημοψηφίσματα για το Σχέδιο Ανάν του 2004 ως απόδειξη της ύπαρξης «δύο ισότιμων λαών» και ότι κάθε εξουσία και άσκηση αρμοδιότητας απαιτεί την «ξεκάθαρη συναίνεση των δύο πλευρών και λαών, όπως ακριβώς απαιτεί και η λύση του Κυπριακού».

Οι τοποθετήσεις αυτές κάθε άλλο παρά είναι ενθαρρυντικές για την έκβαση των συνομιλιών Χριστόφια-Ερογλου, ενώ Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να κάνουν ανασκόπηση της κατάστασης και να συντονίσουν τη δράση τους στις συναντήσεις που θα έχει αύριο στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.
Νίκος Μελέτης
nmeletis@pegasus.gr
EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.