Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Βεδουίνοι κατηγορούν τη Ράνια για διαφθορά

The Guardian

Ανοιχτή επιστολή προς τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας κοινοποίησαν οι αρχηγοί των βεδουίνων, με την οποία κατηγορούν τη σύζυγό του βασίλισσα Ράνια για διαφθορά. Το κείμενο υπογράφεται από 36 εκπροσώπους φυλών. Η ανοιχτή επιστολή δημοσιοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την ιορδανική μοναρχία, καθώς πληθαίνουν οι διαδηλώσεις εναντίον της. Μέχρι σήμερα ο θρόνος της Ιορδανίας στηριζόταν στην αφοσίωση της αντιπολίτευσης στον βασιλιά. «Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ο βασιλιάς» δήλωσε πρόσφατα στον Monde o Χαμζά Μανσούρ, γενικός γραμματέας του Ισλαμικού Μετώπου Δράσης, της πολιτικής πτέρυγας των Αδελφών Μουσουλμάνων. «Φταίνε οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του».


Στην επιστολή αναφέρεται ότι η βασίλισσα Ράνια, παλαιστινιακής καταγωγής, έχει δημιουργήσει κέντρα εξουσίας που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα. Αυτό δυναμιτίζει τη συμφωνία ανάμεσα στους Ιορδανούς και τη βασιλική οικογένεια, και εγκυμονεί μία απειλή για τη μοναρχία. «Ζητάμε από τον βασιλιά να επιστρέψει γαίες και αγροκτήματα που δόθηκαν στην οικογένεια Γιασίν της βασίλισσας Ράνιας. Η γη ανήκει στον λαό της Ιορδανίας» συνεχίζουν οι συντάκτες της επιστολής. Η βασιλική οικογένεια ανταπάντησε στην «πρόκληση» με τη δημοσίευση επιστολών της συνομοσπονδίας των φυλών Χουιντάτ που τάσσονται υπέρ του βασιλιά Αμπντάλα. Η Ιορδανία «αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την καταιγίδα της Aιγύπτου εξαιτίας της καταπάτησης των ελευθεριών και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος» προειδοποιούν οι βεδουίνοι και υιοθετούν πολλά από τα αιτήματα της ισλαμικής αντιπολίτευσης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/02/2011_433383

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.