Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Eκρηκτικό κλίμα στη Λιβύη

Hμερομηνία : 19-02-11

Εντονη φημολογία ότι η πόλη Αλ Μπέιντα πέρασε στα χέρια των διαδηλωτών

Α.P., Reuters, BBC


ΤΡΙΠΟΛΗ. Eκρυθμη παρουσιαζόταν και χθες η κατάσταση στη Λιβύη, όπου οι προχθεσινές διαδηλώσεις κατά του μακροβιότερου ηγέτη στον αραβικό κόσμο, Μουαμάρ Καντάφι, φέρονται να πνίγηκαν στο αίμα από την Αστυνομία και τον στρατό. Σύμφωνα με τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση HumaRighths Watch, οι νεκροί από τις συγκρούσεις του διημέρου σε πέντε, τουλάχιστον, πόλεις ξεπερνούν τους είκοσι τέσσερις.

Η οργάνωση επικαλείται πηγές εντός της Λιβύης, πλην όμως, η επαλήθευση πληροφοριών από τη χώρα της βόρειας Αφρικής είναι ουσιαστικά αδύνατη, δεδομένου ότι το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι ελέγχει απόλυτα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή, δύο κινήματα αντικαθεστωτικών, τα οποία εδρεύουν στην Ευρώπη ισχυρίζονταν αργά χθες το βράδυ ότι η Αλ Μπέιντα στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκεται πλέον στα χέρια των διαδηλωτών. «Οι αστυνομικοί συμμάχησαν με τον λαό και πλέον το καθεστώς δεν ελέγχει την πόλη», δήλωσε το στέλεχος της Επιτροπής για την Αλήθεια και την Ασφάλεια στη Λιβύη, Φατχί αλ Ουαρφαλί. Λίγο αργότερα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι το καθεστώς χάνει τον έλεγχο, τουλάχιστον στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το AFP ανέφερε, επικαλούμενο τον συντάκτη τοπικής εφημερίδας, ότι εκατοντάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακές στα περίχωρα της Βεγγάζης. Σε μια έμμεση απάντηση, οι «Επαναστατικές Επιτροπές» του καθεστώτος Καντάφι προειοδοποιούν με χθεσινή τους ανακοίνωση στο Διαδίκτυο ότι στο εξής θα αντιδρούν με βία σ' όποια απόπειρα αμφισβήτησης της «επανάστασης».

Στο μεταξύ, άνδρες του στρατού περιφρουρούσαν από νωρίς χθες το πρωί τους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Βεγγάζης.

Οι τοπικές αρχές εμφανίζονταν να ανησυχούσαν ότι οι κηδείες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Πέμπτης θα εξελίσσονταν σε μαζικές πορείες διαμαρτυρίας. Σημαντικός δε αριθμός μαρτύρων επιβεβαίωνε χθες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία το αιματοκύλισμα. «Ακουσα πυροβολισμούς, είδα κάποιον να πέφτει στην άσφαλτο, αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν και πόσοι σκοτώθηκαν», δήλωσε στο «Ρόιτερς» κάτοικος του κέντρου της Βεγγάζης.

Καθήκοντα στον γιο του

Παράλληλα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής αναπτύχθηκε έντονη φημολογία ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι ανέθεσε στον γιο του Σαάντι τη δημαρχία της Βεγγάζης. Ο Σαάντι, ο οποίος δηλώνει επιχειρηματίας και όχι πολιτικός, έχει στο πρόσφατο παρελθόν υπάρξει ο πρώτος Λίβυος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο ιταλικό πρωτάθλημα και πιο συγκεκριμένα στην Περούτζια. Ο Σαάντι είχε φορέσει τη φανέλα της ιταλικής ομάδας μία μόνο φορά, καθώς λίγο μετά την υπογραφή του επαγγελματικού του συμβολαίου βρέθηκε θετικός σε τεστ χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Τη φημολογία έσπευσε να επιβεβαιώσει, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, κυβερνητικός αξιωματούχος. «Η πόλη είναι ήρεμη και ελέγχεται πλέον απόλυτα από τον Σαάντι», δήλωσε στο «Ρόιτερς».

Θολό παραμένει το τοπίο στις άλλες τέσσερις πόλεις όπου έχουν αναφερθεί ταραχές, ενώ μέχρι αργά χθες το απόγευμα στην πρωτεύουσα Τρίπολη επικρατούσε ηρεμία. Το HumaRights Watch υποστηρίζει ότι διαδηλώσεις που κατέληξαν σε συγκρούσεις μεταξύ νεαρών αντικαθεστωτικών σημειώθηκαν, εκτός της Βεγγάζης και της Αλ Μπέιντα, στη Ζεντάν, στην Ντέρνα και στην Ατζαμπίγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.