Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

«Ωρολογιακή βόμβα» για τις ΗΠΑ τα αποθέματα χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων



Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία κατέδειξε σημαντικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ: τον τεράστιο όγκο ραδιενεργών αποβλήτων που έχει σωρευθεί στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 71.862 τόννους αποβλήτων, ενώ η χώρα δεν έχει προβλέψει τη μόνιμη αποθήκευσή τους. Σχέδια για μόνιμο ενταφιασμό των αποβλήτων στο όρος Γιούκα της Νεβάδα εγκαταλείφθηκαν, λόγω ανεπάρκειας των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων. Τα τρία τέταρτα των αποβλήτων αυτών βρίσκονται αποθηκευμένα σε δεξαμενές νερού, ίδιες με εκείνες του εργοστασίου της Φουκουσίμα, που δεν προστατεύονται από τα τείχη σκυροδέματος και ατσαλιού, που χρησιμοποιούνται για να εγκλωβίσουν τα ραδιενεργά υλικά σε λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ παράγουν κάθε χρόνο 2.200 τόννους πυρηνικών αποβλήτων.

Η χώρα διαθέτει σήμερα 104 λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, σε 65 εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε 31 πολιτείες της χώρας. 15 ακόμη παροπλισμένοι αντιδραστήρες διατηρούν στις εγκαταστάσεις τους χρησιμοποιημένο πυρηνικό υλικό, που θα συνεχίσει να εκλύει ραδιενέργεια για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Τα πυρηνικά καύσιμα αυτά είναι κατά 95% ουράνιο, καθώς και 1% άλλα βαρέα στοιχεία, όπως κούριο, αμερίκιο και πλουτώνιο-239, γνωστό ως καύσιμο πυρηνικών όπλων. Το κάθε ένα από τα στοιχεία αυτά έχει ιδιαίτερα μεγάλο όριο ζωής. Το υπόλοιπο 4% αποτελείται από υποπροϊόντα σχάσης, με μικρότερο όριο ζωής λίγων εκατοντάδων ετών, όπως το καίσιο-137 και το στρόντιο-90.

Οι κλωβοί αποθήκευσης πυρηνικών καυσίμων, σαρκοφάγοι, στις ΗΠΑ είναι κατασκευασμένοι σε εξωτερικούς χώρους, συνήθως πάνω σε βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα. Σε αντίθεση με τις «πισίνες» αποθήκευσης, οι σαρκοφάγοι δεν απαιτούν ψυκτικά συστήματα ηλεκτρικού ρεύματος, εξασφαλίζοντας την ψύξη τους μέσω της κυκλοφορίας του αέρα.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Βρετανία, χρησιμοποιούν ξανά τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά τους καύσιμα, εμπλουτίζοντάς τα και αξιοποιώντας τα εκ νέου ως πυρηνικά καύσιμα, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον όγκο πυρηνικών αποβλήτων. Τα τελικά απόβλητα ψυχραίνονται έως ότου γίνουν ραδιενεργό γυαλί, οπότε και μπορούν να ταφούν μόνιμα σε ειδικές σαρκοφάγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.