Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ποιος ηγείται και για πόσο χρόνο;


The New York Times


Τη Δευτέρα, και ενώ συνεχιζόταν η στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, επικρατούσε σύγχυση σχετικά με το ποια χώρα ή οργανισμός ηγείται και για πόσο. Η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες η καθεμία για τις δικές της επιχειρήσεις.

Οι συμμετέχοντες «συντονίζονται» από τις ΗΠΑ, αλλά δεν παίρνουν εντολές από αυτές, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Αμύνης. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι διαθέτουν και τα περισσότερα μέσα, φαίνεται ότι είναι οι κύριοι συντονιστές, αλλά η Ουάσιγκτον έχει πει ότι θέλει να κάνει πίσω μετά την αρχική φάση και να αναλάβει το ΝΑΤΟ τη διατήρηση της ζώνης αποκλεισμού και του εμπάργκο όπλων.

Η Βρετανία θέλει να αναλάβει το ΝΑΤΟ, αλλά η Γαλλία δεν θέλει και η Ιταλία απειλεί ότι θα ξανασκεφτεί τη συμμετοχή της, αν το ΝΑΤΟ δεν ηγηθεί των επιχειρήσεων. Η Ιταλία έχει παραχωρήσει επτά αεροπορικές βάσεις και οκτώ αεροσκάφη για την επιχείρηση στη Λιβύη, προκαλώντας έτσι ρήξη των σχέσεών της με τον Καντάφι.

Επιπλέον, η Τουρκία δεν θέλει να αναλάβει το ΝΑΤΟ και έχει αντιταχθεί στη χρήση βίας στη Λιβύη, αλλά καθώς διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον Λίβυο ηγέτη πιθανότατα να επιτρέψει μια νατοϊκή διοίκηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πραγματοποιηθούν χερσαίες επιχειρήσεις ή κατάληψη της χώρας.

Η Ουάσιγκτον ενδεχομένως θα ήθελε να αναλάβουν τη διοίκηση της επιχείρησης η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο για τις δυο χώρες, χωρίς να χρησιμοποιήσουν νατοϊκά μέσα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ανήκει στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον ποτέ δεν ήθελε να θέσει τα στρατεύματά της υπό τις διαταγές οποιασδήποτε άλλης χώρας, ένας λόγος για τον οποίο ακόμη και ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι Αμερικανός. Ακόμη και αν το ΝΑΤΟ αναλάβει εν τέλει την ηγεσία της επιχείρησης, θα χρειαστούν πολλές μέρες για να οργανωθεί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100004_23/03/2011_436684

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.