Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ρωσία και ΗΠΑ συνεχίζουν το διάλογο για τη Λιβύη





Του Πάνου Ιγνατίου

Μόσχα. Η Ρωσία είναι έτοιμοι και πρόθυμη να αναλάβει τη διαμεσολάβηση στη διευθέτηση της κρίσης γύρω από τη Λιβύη. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα των δηλώσεων του Διμίτρι Μεντέβντεφ τη Δευτέρα λίγο πριν προβεί σε δηλώσεις ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαδιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ είπε ότι ενσυνείδητα τηρήσαμε στάση αποχής και εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση του ψηφίσματος 1973 του Σ. Α είναι σωστή και πρόσθεσε ότι «Παρακολουθούσαμε επισταμένα τα γεγονότα στη χώρα και καταδικάσαμε ανεπιφύλακτα τις ενέργειες της ηγεσίας της Λιβύης και του ηγέτη της απέναντι στο δικό του λαό και η Ρωσία καθοδηγούμενη από αυτούς τους λόγους υποστήριξε υποστήριξε την απόφαση του ψηφίσματος 1970 του .Σ Α του Ο. Η. Ε και απείχε από την ψηφοφορία πάνω στην απόφαση του 1973 με στόχο να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης και να προστατευθεί ο πληθυσμός και αν αποτραπεί η εξόντωση αμάχων. Τώρα είπε έχουν αρχίσει πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί. Σε αντίθεση ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το ψήφισμα ελαττωματικό και την επιχείρηση σταυροφορία. Οι δυο δηλώσεις ερμηνεύτηκαν ως αντιφατικές και συγκρουσιακές από κάποιους. Ουδέν αληθέστερο καθώς η διπλωματική «κρίση» με την απομάκρυνση του πρέσβη της Ρωσίας στη Λιβύη ο οποίος ήταν εκφραστής της άποψης για άσκηση βέτο από τη Ρωσία τελικά ευνόησε τη χώρα αφού τώρα ο πρόεδρος Μεντβέντεφ απελευθερώνει τόσο τον ΥΠ. ΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ( Το ΥΠ.ΕΞ της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούσε την άσκηση του δικαιώματος του Βετο) όσο και τον πρωθυπουργό Πούτιν ανοίγοντας τους το δρόμο για να αρχίσουν τη διαμεσολάβηση για ειρήνευση στην περιοχή. Έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή όλες οι συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης (Γαλλία στη θέση του οδηγού, Αγγλία, Ιταλία) έχουν με τις πολεμικές επιχειρήσεις αποκλειστεί από την πιθανότητα να αναλάβουν πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση. Ήδη η Λιβύη προσέφυγε στο Σ. Α του Ο. Η. Ε ενώ η Ρωσία έστειλε επιστολή για να διαφανεί κατά πόσο η ανταποκρίνεται η πολεμική επιχείρηση κατά της Λιβύης στον καταστατικό χάρτη του Ο. Η. Ε. Το μοναδικό ερώτημα που παραμένει είναι με ποιόν θα πρέπει να διεξάγονται οι συνομιλίες. « Έτασι και αλλιώς είπε ο πρόεδρος Μενβέντεφ ο Καντάφι δεν είναι άνθρωπος της χειραψίας στην πολιτική σκηνή» .

Σε συνάντηση που είχε εξάλλου ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Σερντιούκοφ με τον Υπ Άμυνας των Η. Π Γκέιτζ ο πρώτος επανέλαβε την άποψη του προέδρου της χώρας του ότι οι επιχειρήσεις από τη στιγμή που έχουν πλήξει αμάχους και πολιτικούς στόχους πρέπει να τερματιστούν αμέσως οι επιθέσεις κατά των αμάχων. Ο κ Γκέιτζ διαβεβαίωσε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας ότι σύντομα οι ρυθμοί των επιχειρήσεων θα μειωθούν σημαντικά. Στη συνάντηση σημειώθηκε επίσης ότι οι Αραβικές χώρες έχουν αντιληφθεί ότι ο Καντάφι δολοφονεί το λαό του αλλά και οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι η κρίση θα λήξη και οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν για το μέλλον της Λιβύης από τον ίδιο τον λαό της. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι ο πρόεδρος Μενβέντεφ δεν θα επιθυμούσε για κανένα λόγο να διαταραχθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Η. Π και συνεχίσει εντατικά ο διάλογος για την μείωση των πυρηνικών όπλων. Το τραγελαφικό όμως από την όλη εικόνα είναι ότι Η Αγγλία η Γαλλία η Γερμανία αλλά και η Ιταλία έστελναν όπλα αξίας εκατομμυρίων ευρώ μέχρι πρόσφατα στον Καντάφι και τώρα έχουν όλοι μετατραπεί σε πολέμιοι του.

Πάντως ο πρόεδρος Μενβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα κράτη που συμμετέχουν στην επιχείρηση αποκλεισμού του εναέριου χώρου και χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις τους καθοδηγούνται από την κατανόηση ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα του λαού της Λιβύης έτσι ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εξόντωση των ανθρώπων και να διαλυθεί η Λιβύη ως κράτος….

Είναι όμως πλέον βέβαιο για όλους ότι στόχος είναι η απομάκρυνση του Καντάφι, ο έλεγχος της διέλευσης των αγωγών πετρελαίων και φυσικού αερίου αλλά πιθανόν και η διχοτόμηση της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.