Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Τουρκικός Τύπος

Zaman

Η Τουρκία αντιτίθεται σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη που έχει επιβληθεί από τη διεθνή συμμαχία με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να εμπλακεί όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Λιβύης από τις δυνάμεις αυτής της διεθνούς συμμαχίας. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι δεν επετεύχθη συμφωνία στις χθεσινές συζητήσεις για αυτό το ζήτημα, διότι η Γαλλία δεν επιθυμεί ανάθεση του ελέγχου επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία αντιτίθεται στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει η διεθνής συμμαχία και το ΝΑΤΟ να διεξάγουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις και ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της απόφασης της διεθνούς συμμαχίας να βομβαρδίσει στόχους στη Λιβύη.



Sabah

Αντιδράσεις Τουρκίας στην στάση της Γαλλίας


Ο τύπος αναφέρει ότι η άρνηση του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί να εκχωρήσει στο ΝΑΤΟ τον έλεγχο των επιχειρήσεων στη Λιβύη έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στην Τουρκία. Η Sabah αναφέρει ότι στις δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΣ Claude Gueant ότι ο Σαρκοζί ηγείται της «σταυροφορίας» στη Λιβύη, απάντησε ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μοιραστεί την ευθύνη για μια επιχείρηση που χαρακτηρίζεται «σταυροφορία». Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν αυτή η κρίση δεν επιλυθεί τότε η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις, ενώ αν επιλυθεί, τότε η Τουρκία επιπροσθέτως των πέντε πλοίων και ενός υποβρυχίου που έχει αποστείλει, θα στείλει και πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία όμως δεν θα μετέχουν σε βομβαρδισμούς, αλλά θα αναλάβουν ρόλο προστασίας των πλοίων του ΝΑΤΟ.


Takvim


Αναστολή συμφωνίας Τουρκίας-ΗΠΑ για αγορά 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35

Η Takvim αναφέρει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας υπό την προεδρία του τούρκου Π/Θ Ερντογάν, αποφάσισε την αναστολή της συμφωνίας Τουρκίας–ΗΠΑ για την αγορά 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η εφημερίδα αναφέρει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΘΑ Vecdi Gonul ότι η αναστολή της ύψους 16 δις δολ. συμφωνίας έγινε διότι δεν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας και ότι η Άγκυρα θα αποφασίσει αργότερα την παραγγελία των αεροσκαφών. Η Takvim υποστηρίζει ότι σημειώθηκε ένταση όταν έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ ενεπλάκη στην συμφωνία και ότι η κρίση κλιμακώθηκε όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δεν θα διαθέσουν στην Τουρκία τεχνικές πληροφορίες, όπως τους κωδικούς πτήσης των αεροσκαφών που είχε ζητήσει η Άγκυρα. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι την τελική απόφαση για την παραγγελία θα γνωστοποιήσει η Τουρκία σε συνάντηση με αμερικανούς αξιωματούχους την 16η Απριλίου.


Sabah


Μυστική συνάντηση για το ΡΚΚ στη Νέα Υόρκη

Μυστική συνάντηση αμερικανών, ευρωπαίων και τούρκων αξιωματούχων διαρκείας δύο εβδομάδων έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ και ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων. Ειδικότερα, από τουρκικής πλευράς, συμμετείχαν αξιωματούχοι και εισαγγελείς από Κων/λη, Άγκυρα, Σμύρνη, Άδανα, Ντιγιάρμπακιρ, Ερζουρούμ, Μαλάτια και Βαν, οι οποίοι τόνισαν ότι το ΡΚΚ κερδίζει 25 εκ. δολ. ετησίως από την εμπορία ναρκωτικών, χρήματα που χρησιμοποιεί για την αγορά όπλων και έθεσαν σειρά αιτημάτων για επείγουσα ανάληψη δράσης κατά του ΡΚΚ. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του FBI και της CIA έδωσαν λεπτομέρειες για τη στρατηγική του ΡΚΚ και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι τούρκοι αξιωματούχοι.



Anadolu Ajansi


Yıldız: Μη ρεαλιστική η διαμαρτυρία της Ελλάδας για το Ακουγιού

Ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας Taner Yıldız δήλωσε ότι η στάση της Ε.Ε. να θέτει κριτήρια για τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία στερείται νοήματος από πολιτικής άποψης. Κληθείς να σχολιάσει επιστολή της Ε.Ε. για την εφαρμογή ευρωπαϊκών κριτηρίων στα πυρηνικά εργοστάσια, ο κ Yıldız δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την Ενέργεια Gunther Oettınger. Όταν του υπενθυμίστηκε ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία της στην Ε.Ε. για το πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία στο Ακουγιού, ο κ Yıldız, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστική την διαμαρτυρία της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι το Ακουγιού βρίσκεται 900 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια σε χώρες της Ε.Ε. που απέχουν 500-600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία θα τηρήσει όλα τα κριτήρια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας κατά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου.

Milliyet

Προτάσεις TUSIAD για νέο Σύνταγμα


Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUSIAD) προέβη σε θαρραλέες προτάσεις για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας μεταξύ των οποίων, να μπορούν οι γυναίκες βουλευτές να φορούν τη μουσουλμανική μαντίλα εντός της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, να αναπτυχθούν περιφερειακές κρατικές δομές και να τεθεί το Γενικό Επιτελείο υπό τον έλεγχο του Υπουργού Άμυνας. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η εκτελεστική διευθύντρια του Συνδέσμου Cem Boyner, σε ομιλία της τόνισε ότι «η ευτυχία, η ελευθερία, τα δικαιώματα και η τιμή του λαού μας είναι πολύ πιο σημαντικά ακόμα και από το ίδιο το κράτος ή την διαίρεση του»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.