Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πανεπιστημιακοί στο στόχαστρο του Ερντογάν


Ερευνες και επιδρομές σε γραφεία και σπίτια καθηγητών Θεολογίας

Επιδρομές και εκτεταμένες έρευνες σε κατοικίες και γραφεία καθηγητών της Θεολογίας πραγματοποίησαν χθες οι τουρκικές αρχές, στη διάρκεια εθνικής κλίμακας επιχείρησης στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον και σε σχέση με την πτυχή που αφορά τη σφαγή χριστιανών της Μαλάτειας το 2007. Οι έρευνες έχουν και μια τρίτη παράμετρο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σχετική με το κίνημα του Φετουλά Γκιουλέν.

Η επιχείρηση εκδηλώθηκε ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τα Αδανα, το Ικόνιο, τη Μαλάτεια, την Αττάλεια και την Τραπεζούντα. Μεταξύ άλλων, ερευνήθηκαν οι κατοικίες των καθηγητών Θεολογίας Ζεκερίγια Μπεγιάζ, πρώην πρύτανη του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, Αβδουραχμάν Κιουτσούκ, του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, Μεμέτ Αϊντίν, του Πανεπιστημίου Σελτσούκ, Σαχίν Φιλίζ, του Πανεπιστημίου Ακντενίζ, και του Καντίρ Μπαϊράκ, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τσουκούροβα. Σύμφωνα με τη «Ζαμάν», οι εν λόγω καθηγητές είναι γνωστοί για το ερευνητικό έργο τους γύρω από τις ιεραποστολές και τη δράση τους στην Τουρκία. Τώρα οι εισαγγελικές αρχές αναζητούν, μέσα από στοιχεία που κατέσχεσαν χθες, τη διασύνδεση των καθηγητών με την Εργκένεκον και τη σφαγή τριών ανθρώπων στη Μαλάτεια.

Κρατούνται ήδη επτά

Ως ύποπτα για ανάμειξη στο στυγερό αυτό έγκλημα έχουν ήδη συλληφθεί επτά άτομα, μεταξύ αυτών και αξιωματικοί του στρατού, με την κατηγορία ότι οργάνωσαν και υποκίνησαν τις δολοφονίες βάσει του σχεδίου της συνωμοτικής οργάνωσης Εργκένεκον για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το ιστορικό της σφαγής έχει ως εξής: Στις 18 Απριλίου του 2007 στη Μαλάτεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι Νετζατί Αϊντίν, Ουγούρ Γιουκσέλ και Τίλμαν Εκεχαρτ Γκέσκε, οι δύο Τούρκοι χριστιανοί, ο τρίτος Γερμανός, βασανίστηκαν δεμένοι σε καρέκλες προτού σφαγούν μέσα στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ, που τύπωνε Βίβλους και συγγράμματα Χριστιανικής Φιλολογίας. Για τη δολοφονία τους κατηγορούνται συνολικά εννέα άτομα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Turk, ο καθηγητής Ζεκερίγια Μπεγιάζ είπε ότι η αστυνομία κατέσχεσε υλικό που προοριζόταν για το βιβλίο του με θέμα τις «βλαβερές δραστηριότητες» του Φετουλά Γκιουλέν, ιερωμένου, μέντορα του Ερντογάν και επικεφαλής διεθνούς φιλανθρωπικού - εκπαιδευτικού δικτύου και εκδοτικών επιχειρήσεων. Τελευταία το κίνημα του Γκιουλέν κατηγορείται από τους αντιπάλους της κυβέρνησης Ερντογάν ότι έχει διεισδύσει στην αστυνομία και επηρεάζει έρευνες, όπως η Εργκένεκον, με στόχο την αποδυνάμωση των κεμαλικών.

Την εντολή για τη χθεσινή επιχείρηση έδωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα Ζεκερίγια Οζ, επικεφαλής των ερευνών για την Εργκένεκον. Κάπως παράδοξη σύμπτωση θεωρήθηκε το γεγονός ότι, μόλις χθες, ο εισαγγελέας Οζ προήχθη από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων σε αντεισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που σημαίνει ότι εγκαταλείπει την Εργκένεκον. Κατά τη «Ζαμάν», η απομάκρυνσή του δεν θα επηρεάσει την πορεία της δίκης και των ερευνών. Ομως, η «Χουριέτ» μετέδωσε σε θριαμβευτικούς τόνους την «πονηρή» προαγωγή του Οζ, «που εξόργισε την κυβέρνηση».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_31/03/2011_437575

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.