Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Σύμφωνο στη θέση της Μεσογειακής Ένωσης;




Του Πάνου Ιγνατίου

Μόσχα. Πριν από δυο χρόνια στο Παρίσι γιορτάστηκε με πομπές η ίδρυση της Μεσογειακής Ένωσης και κάτω από την ίδια σκέπη συνενώθηκαν 27 χώρες μέλη της Ε. Ε και 16 της Νότιας Μεσογείου. Το πρόγραμμα συνεργασίας εξέπληττε την φαντασία καθώς περιελάμβανε τα θέματα της ενέργειας μέχρι και την λαθρομετανάστευση. Όμως οι γιορτασμοί πέρασαν και στην Ένωση άρχισαν να ξεχνούν. Από τότε κανένα ρόλο αυτή η Ένωση δεν έπαιξε για να εξουδετερώσει τον κίνδυνο της μετανάστευσης μετά την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Ακόμα και στην πληροφόρηση είναι εμφανής η αποτυχία και οι ταραχές που ξέσπασαν αποδείχθηκαν για τους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κεραυνός εν αιθρία.

Είναι όμως συμπτωματικό ότι κανένας στον κόσμο στην διάρκεια των περασμένων δεκαετιών δεν κρατούσε απόσταση από το καθεστώς Καντάφι; Το Λιβυκό πετρέλαιο και η πώληση όπλων στον «στρατηγό» υπερίσχυαν κάθε ηθικό -πολιτικής λογικής. Σύμφωνα με την Αυστριακή εφημερίδα
«Standard» μόνο το 2009 στην Ε. Ε είχαν εκδοθεί για τη Λιβύη άδειες εξαγωγής συνολικού ποσού 344 εκατομμύρια ευρώ και καραβάνια με όπλα και στρατιωτικό και τεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί σήμερα ο ηγέτης της Τζαμαχιρίας για την εξόντωση του ίδιου του λαού του.

Τα καραβάνια των εξοπλισμών έφταναν από τη Ιταλία τη Γερμανία τη Γαλλία τη Μεγάλη Βρετανία και σήμερα η «τρόικα» των τελευταίων είναι οι φλογεροί υποστηριχτές των κυρώσεων εναντίον του Καντάφι και προστάτες του λαού της Λιβύης!!!!!!!

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Βέτερβελε προωθεί τώρα την δημιουργία συμφώνου, ο στόχος του οποίου θα είναι να συμβάλει στην οικονομική άνοδο της περιοχής. Την σχετική δήλωση έκανε στην εφημερίδα « Financial Times Deutschland » Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι ο λόγος της δημιουργίας αυτής της νέας γραφειοκρατικής δομής. Εφόσον το 2008 είχε ιδρυθεί η Μεσογειακή Ένωση με παρόμοια καθήκοντα και στόχους, οι οποίοι σήμερα όπως με τη λαδόκολλα, αντιγράφονται από τον κ Βέστερβελε.

Σε αυτά τα τρία χρόνια η συγκεκριμένη Ένωση δεν έκανε τίποτε. Για να δούμε θα εμφανιστεί ένα νέο σχέδιο; Ο ιστορικός και διπλωμάτης Βαλεντίν Φάλιν αναφέρει ότι « Κατά την ίδρυση της Μεσογειακής Ένωσης είχε παίξει το ρόλο του το εγωιστικό στοιχείο δηλαδή η επιδίωξη των νότιων χωρών να εξασφαλίσουν αποκλειστικά δικαιώματα συ σύγκριση ακόμα και με τους Βόρειους εταίρους της Ε. Ε. Γιατί χωρίς τα κεφάλαια που μπορούν να επενδύσουν οι Γερμανοί οι Σουηδοί οι Νορβηγοί και ούτω καθεξής το σχέδιο στέκεται και έστεκε πάνω σε αδύνατα πόδια. Δεν επιλύνει τα κύρια προβλήματα και συγκεκριμένα της ανεργίας. Η πλειονότητα των διαμαρτυρομένων είναι νέοι, σημαντικό μέρος των οποίων, έχοντας ανώτατη ή ειδική μόρφωση, στη διάρκεια πολλών χρόνων δεν μπορούν να βρουν κατάλληλη εργασία. Τέτοια προγράμματα είναι ρητορικά και είναι απίθανο ότι μπορούν να καθησυχάσουν κάποιον άνθρωπο.

Όταν το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι βυθισμένο στη φτώχεια και την αθλιότητα και σε ορισμένες χώρες- το 60% - όταν η ανεργία φτάνει το 40%, πρόκειται για τον ίδιο τύπο προβλημάτων, τα οποία με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να επιλύσουμε εμείς στο Β Καύκασο αναφέρει ο αναλυτής. Να ένα από τους σημαντικούς λόγους που η Ρωσία είχε έντονες επιφυλάξεις για την στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Δεν θα επιθυμούσα να δει αυτές τις διεθνικές διχόνοιες με ρίζες οικονομικές να εξαπλώνονται παντού. Αντίθετα είναι τώρα έτοιμη να επενδύσει στις περιοχές του Καυκάσου δισεκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσει τη ζωή του πληθυσμού και να απομακρύνει τις αιτίες και της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.