Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο Σαλέχ προειδοποιεί τον λαό της Υεμένης για εμφύλιο

ΣΑΝΑΑ. Δραματική προειδοποίηση προς τον λαό της Υεμένης, ότι η χώρα θα παρασυρθεί σε εμφύλιο πόλεμο εάν ο ίδιος εξαναγκαστεί σε πρόωρη παραίτηση, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος Σαλέχ, καθώς απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση και η τελευταία πρότασή του να εγκαταλείψει την εξουσία στα τέλη του 2011 ή τον Ιανουάριο του 2012, αφού διοργανώσει βουλευτικές εκλογές.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει την πυγμή του μετά την απόφαση αξιωματούχων του στρατού να προσχωρήσουν στις τάξεις των διαδηλωτών, διεμήνυσε ότι «οποιαδήποτε ανταρσία στον στρατό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το έθνος και αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της συνταγματικής νομιμότητας».

Στρατιωτική δύναμη πιστή στον πρόεδρο περικύκλωσε, χθες, το αρχηγείο της αεροπορίας στην παράκτια πόλη Χουντάιντα, αφού ο διοικητής της περιοχής είχε περάσει ήδη στο στρατόπεδο των διαδηλωτών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν συγκρούσεις έως αργά χθες. Ωστόσο, τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική πόλη Μουκάλα ένας προεδρικός φρουρός και ένας στρατιώτης.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Υεμένη εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ρόμπερτ Γκέιτς, την ώρα που οι αναλυτές σημειώνουν ότι η βέβαιη πλέον πτώση του Αλί Αμπντάλα Σαλέχ θα σημάνει για τη Δύση την απώλεια ενός σημαντικού συμμάχου στη μάχη κατά της Αλ Κάιντα. «Προφανώς ανησυχούμε για την αστάθεια στην Υεμένη», δήλωσε ο κ. Γκέιτς, επιβεβαιώνοντας ότι οι φόβοι εστιάζονται «στο ενδεχόμενο να αποσπαστεί η προσοχή» από τον στόχο της καταπολέμησης της Αλ Κάιντα.

Εκπρόσωπος του προέδρου Σαλέχ, πάντως, διευκρίνισε ότι ο τελευταίος δεν σκοπεύει να παραδώσει τα ηνία, εάν δεν βεβαιωθεί πρώτα για την ικανότητα του διαδόχου του. «Επιθυμία του Αλί Αμπντάλα Σαλέχ δεν είναι να κρατήσει την εξουσία. Αλλά δεν σκοπεύει να φύγει χωρίς να γνωρίζει σε ποιον θα την παραδώσει», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.