Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Aνοιχτή ρήξη μεταξύ Πούτιν - Μεντβέντεφ


Δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού για «σταυροφορίες κατά τα μεσαιωνικά πρότυπα» στη Λιβύη – Απαράδεκτη τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος

Toυ ανταποκριτή στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα


Υστερα από τρία χρόνια ειρηνικής συνεργασίας μεταξύ Μεντβέντεφ και Πούτιν, χθες, με αφορμή τη στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είχαμε μια πρωτοφανή και ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άνδρες, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις. Με σκληρή του δήλωση ο Ρώσος πρωθυπουργός, αφού καταδίκασε τη χρήση βίας εναντίον μιας τρίτης χώρας, παρομοίασε το ψήφισμα του Σ. Α. με κάλεσμα σταυροφορίας κατά τα μεσαιωνικά πρότυπα, χαρακτηρίζοντάς το ταυτόχρονα και ελαττωματικό, επειδή, όπως τόνισε, επιτρέπει τα πάντα χωρίς να θέτει περιορισμούς στην επέμβαση σ' ένα κυρίαρχο κράτος. Ως ηθικό αυτουργό αυτής της πολιτικής έδειξε την Ουάσιγκτον, λέγοντας πως τον ανησυχεί η ελαφρότητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν τη χρήση βίας και συμπληρώνοντας πως αυτό αποτελεί σταθερή τάση και πολιτική των ΗΠΑ.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα, με δήλωσή του ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρομοίωση της συμμαχικής επέμβασης με σταυροφορία που χρησιμοποίησε ο Πούτιν, καθώς όπως τόνισε η χρήση τέτοιων όρων προκαλεί πολιτισμικό σοκ και πως πρέπει να επιδεικνύεται αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις για τη Λιβύη. Υπερασπίζοντας τη στάση της Μόσχας στο Σ. Α., εξήγησε πως η χώρα του δεν άσκησε βέτο γιατί δεν θεωρεί πως το ψήφισμα είναι λανθασμένο, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος πιστεύει ότι αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βγαίνουν εκ των υστέρων και διαψεύδονται από το Κρεμλίνο, ο Μεντβέντεφ ήθελε η Ρωσία να ταχθεί υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ωστόσο, ύστερα από πιέσεις διπλωματών που πρόσκεινται στον Πούτιν και επιθυμούσε την επιβολή βέτο, ακολουθήθηκε η μέση οδός, αυτή της αποχής. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έχει ξεσπάει ανοικτός πόλεμος ανάμεσα στους δύο άνδρες με αφορμή τη Λιβύη και με μπαλαντέρ το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Πρώτο θύμα αυτού του πολέμου υπήρξε ο Ρώσος πρέσβης της Ρωσίας στην Τρίπολη, ο οποίος φέρεται πως αρνήθηκε να ακολουθήσει την πολιτική Μεντβέντεφ, με αποτέλεσμα ο Ρώσος πρόεδρος να τον ανακαλέσει στη Μόσχα.

Εχοντας ως διπλωμάτης κληθεί να χειριστεί δύσκολες υποθέσεις, χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ προσπάθησε να γεφυρώσει τις απόψεις του πρόεδρου και του πρωθυπουργού της χώρας για ένα σοβαρό θέμα όπως είναι αυτό της Λιβύης. Αν και πιο κοντά στον Πούτιν, ο Σεργκέι Λαβρόφ από την Αίγυπτο δήλωσε πως η χρήση στρατιωτικής βίας κατά άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη είναι απαράδεκτη, όπως το ίδιο κατακριτέα είναι η χρήση από την Τρίπολη της πολεμικής της μηχανής εναντίον των Λίβυων πολιτών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100001_22/03/2011_436559

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.