Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συμφωνία για καθοριστικό ρόλο του ΝΑΤΟ


Κοινή απόφαση ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, μετά την επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον για Λιβύη


AFP, A.P., Reuters, ΑΠΕ


ΠΑΡΙΣΙ. Την ανάληψη «καθοριστικού ρόλου» από το ΝΑΤΟ στη Λιβύη συμφώνησαν χθες ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα με τον Γάλλο ομόλογό του Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον. Μέχρι και χθες το απόγευμα, η Γαλλία αρνιόταν την ανάληψη ηγετικού ρόλου από το ΝΑΤΟ, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις αραβικές ευαισθησίες, ενώ ζητούσε πολιτικό έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων από ad hoc συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των εμπλεκόμενων χωρών.

Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών, οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν χθες να σφυροκοπούν εξεγερμένες πόλεις όπως τη Μισράτα, προξενώντας δεκάδες απώλειες αμάχων, ενώ εξακολουθούσαν να αποκρούουν κάθε απόπειρα προέλασης των ανταρτών προς την Αζντάμπια. «Είμαστε ανακουφισμένοι που ακούμε για τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά στο έδαφος πεθαίνουμε κάθε μέρα», είπε γιατρός από τη Μισράτα, δηλώνοντας ότι η πόλη βάλλεται από δυνάμεις του Καντάφι για πέμπτη συνεχή ημέρα. Ο γιατρός είπε στο BBC ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι δραματική, το νερό και τα φάρμακα λιγοστεύουν και το ρεύμα έρχεται από γεννήτριες.

Eμπάργκο όπλων

Αντιθέτως, για «αλόγιστη βία» από την πλευρά των δυτικών δυνάμεων έκανε χθες λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του προς τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Η Κίνα και η Βραζιλία ζήτησαν άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Λιβύη, ενώ η Γαλλία πρότεινε στη Ρωσία να εκφράσει τις διαφωνίες της στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη. Στους δε κόλπους του ΝΑΤΟ, η μόνη συμφωνία που επετεύχθη χθες από τους 28 ήταν η από θαλάσσης επιβολή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, κατ' εφαρμογήν του σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ.

«Οι εχθροί σταυροφόροι δεν θα μας φοβίσουν», ανακοίνωσε η λιβυκή τηλεόραση, μετά τα νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της ναυτικής βάσης Μπουσέτα στα περίχωρα της Τρίπολης, του αεροδρομίου της Σύρτης και εγκαταστάσεων ραντάρ στη Βεγγάζη. Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι «πολυάριθμοι άμαχοι» σκοτώθηκαν από τις δυτικές βόμβες στη Σύρτη, ενώ το κανάλι «Αλ Τζαζίρα» ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι ο Χουσεΐν ελ Βαρφαλί, επικεφαλής μιας εκ των ταξιαρχιών του Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, αμερικανικό αεροσκάφος τύπου F-15E Eagle κατέπεσε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη 38 χλμ. ανατολικά της Βεγγάζης, πιθανότατα από μηχανική βλάβη, ενώ οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν εγκαίρως το αεροσκάφος και φέρεται να είναι καλά στην υγεία τους. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι χθες διεξήχθη αερομαχία στην οποία κατερρίφθη λιβυκό αεροσκάφος.

Αεροπλάνα από Κατάρ

Στις επιχειρήσεις αμερικανικών, βρετανικών, γαλλικών, καναδικών, βελγικών, ιταλικών και δανέζικων αεροσκαφών επρόκειτο να προστεθούν το Σαββατοκύριακο και αεροσκάφη από το Κατάρ, τα οποία έφθασαν χθες στην Κρήτη, με στάση για ανεφοδιασμό στην Κύπρο. Επίσης, το «πράσινο φως» για συμμετοχή της Ισπανίας έδωσε η ισπανική Βουλή, ενώ χθες χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως πλατφόρμα αεροσκαφών το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ». Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι πιθανότατα σήμερα τα αεροσκάφη της θα επεκτείνουν τη ζώνη των επιχειρήσεών τους και πέρα από τη Βεγγάζη, αποκλείοντας ωστόσο εκ νέου κάθε σκέψη ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων.

Ο διοικητής των πολυεθνικών επιχειρήσεων, Αμερικανός ναύαρχος Σάμιουελ Λόκλιρ επιβεβαίωσε χθες ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν τη Μισράτα και προανήγγειλε «απάντηση». Ειδικοί τόνισαν ότι μετά την καταστροφή της λιβυκής αεράμυνας και άλλων στρατιωτικών στόχων, που φέρεται να έχει ήδη επιτευχθεί, καθοριστική σημασία στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων θα έχει ο συντονισμός με τις δυνάμεις των ανταρτών, ώστε να επισημαίνονται έγκαιρα οι στόχοι από το έδαφος και να καταστρέφονται από αέρος.

Η λιβυκή εξέγερση, που σύμφωνα με την εφημερίδα «Μοντ» ξεκίνησε στη Βεγγάζη ως κίνημα για την απελευθέρωση του δικηγόρου Φατχί Τιρμπίλ, στις 15 Φεβρουαρίου, βρίσκεται στην άβολη θέση να δίνει συντεταγμένες στις δυτικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό λιβυκών στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.