Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν και ο ρόλος της Τουρκίας

Τηλεφωνική ταύτιση απόψεων μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ταγίπ Ερντογάν διαπιστώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησαν, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ως προς την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν στη Λιβύη.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η αποστολή στη Λιβύη απαιτεί διεθνή προσπάθεια ευρέος φάσματος, που να περιλαμβάνει και αραβικές χώρες, για την εφαρμογή των πρόσφατων ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που στηρίζονται στη συνεισφορά κρατών και διευκολύνονται από τη μοναδική πολυεθνική διοίκηση και την ελεγκτική ικανότητα του ΝΑΤΟ, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο κ. Ομπάμα συνομίλησε και με τον εμίρη του Κατάρ, της πρώτης αραβικής χώρας που μετέχει σε δυτική αποστολή. Τη σημασία της συμμετοχής αυτής εξήρε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, υπήρξε «αναλυτικότερος» ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας.

Επέκρινε, επικαλούμενος τα θύματα, τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του «δεν θα στρέψει ποτέ όπλο εναντίον του λιβυκού λαού». «Βεβαίως αμφισβητούμε και επικρίνουμε τη συνάντηση των Παρισίων. Τα Ηνωμένα Εθνη και μόνον αυτά θα έπρεπε να είναι η ομπρέλα μιας αμιγώς ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Λιβύη», διακήρυξε ο κ. Ερντογάν, που στη συνέχεια υπερθεμάτισε ως προς τη σημασία του «νομικού πλαισίου» των αποφάσεων του ΟΗΕ. «Μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ που εξελίσσεται εκτός πλαισίου δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί», επισήμανε.

Τη συνάντηση των Παρισίων έψεξε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι πρόθυμη να προσπαθήσει για την ευημερία του λιβυκού λαού, δυστυχώς όμως η συνάντηση στο Παρίσι διαμόρφωσε κατάσταση εκτός πλαισίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.