Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αποψη: Eνας πόλεμος στα τυφλά

Του Πετρου Παπακωνσταντινου

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς στρατιωτικός για να αντιληφθεί ότι προτού κηρύξει πόλεμο οφείλει να έχει ξεκάθαρο στόχο, σχέδιο και ηγεσία. Η περίφημη «Αυγή της Οδύσσειας», η οποία διανύει ήδη την πέμπτη ημέρα της, δεν φαίνεται να διαθέτει τίποτα από τα τρία.

Θεωρητικά, η απόφαση 1973 του Σ. Α. θέτει ως στόχο την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την αποτροπή της σφαγής αμάχων, αλλά ο Ομπάμα ζητάει ευθέως αλλαγή καθεστώτος, ενώ ο αρχηγός του επιτελείου του, ναύαρχος Μάλεν, πιθανολογεί την παγίωση διπλής εξουσίας, με τον Καντάφι στην Τρίπολη και τους επαναστάτες στη Βεγγάζη. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Λίαμ Φοξ, δηλώνει ότι ο Καντάφι είναι «δυνητικός στόχος», αλλά ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων το αποκλείει κατηγορηματικά. Οι Γάλλοι ξεκινούν μόνοι τους βομβαρδισμούς, οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν τα ηνία, οι Ιταλοί θέλουν να περάσει η σκυτάλη στο ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι δεν θέλουν τους Γάλλους, οι Αραβες δεν ξέρουν τι θέλουν και πάει λέγοντας.

Πίσω από τη φαινομενική Βαβέλ, ο ρόλος των ΗΠΑ είναι καθοριστικός, έστω και αν αφήνουν για λόγους εντυπώσεων τη νέα γαλλοβρετανική «Αντάντ» να φιγουράρει σε πρώτο πλάνο. Οι διαφορές μεταξύ των συμμάχων αφορούν τη στρατηγική για τη μετά Καντάφι εποχή: Ενώ οι Γάλλοι ποντάρησαν εξ αρχής στους εξεγερμένους της Ανατολικής Λιβύης, οι Αμερικανοί οδηγούν τα πράγματα σε μια εξουθένωση και των δύο στρατοπέδων (γι’ αυτό επιτρέπουν στον Καντάφι να βομβαρδίζει ανηλεώς εξεγερμένες πόλεις και μετά την έναρξη των επιχειρήσεων), ώστε να εμφανιστούν, τελικά, ως μεσολαβητές. Η λύση που προσδοκούν δεν είναι μια προέλαση των εξεγερμένων της Βεγγάζης προς την Τρίπολη, αλλά μια εσωτερική ανταρσία που θα «τελειώσει» τον Καντάφι, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα μοίρασμα της εξουσίας μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης.

Ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται, βέβαια, στην προοπτική ενός μακρού πολέμου, που θα παγιώσει τη διαίρεση της χώρας και θα καλλιεργήσει ριζοσπαστικά, αντιδυτικά αισθήματα, τόσο στους αμυνόμενους κανταφικούς όσο και στους προδομένους αντικανταφικούς. Εκτός και αν μια τέτοια διαίρεση νομιμοποιήσει την εγκατάσταση μόνιμης, ξένης στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη, εν είδει ειρηνοποιών…

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/03/2011_436685

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.