Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Wikileaks: Το Ισλάμ χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία

Νέο διπλωματικό έγγραφο δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα Wikileaks σχετικά με τη θέση του Ισλάμ στην Τουρκία όπως δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.Το έγγραφο που χρονολογείται τον Ιούνιο του 2003, αναφέρει πως το Ισλάμ στην τουρκική κοινωνία δεν είναι «μονολιθικό» αλλά αντιθέτως πολιτικά διαιρεμένο, ενώ κεμαλιστές και συντηρητικοί ισλαμιστές προσπαθούν να χειραγωγήσουν το ρόλο της θρησκείας στα πολιτικά πράγματα, προς ίδιον όφελος, αναφέρουν αμερικανοί διπλωμάτες. Η τουρκική εκδοχή του κοσμικού κράτους σύμφωνα με τους διπλωμάτες απέχει παρασάγγας από την αμερικανική, εφόσον θεοποιείται από το Σύνταγμα αλλά επιβάλλεται στους πολίτες.



Ακόμη, το έγγραφο σχολιάζει την καταπίεση που ασκεί η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων στις μη παραδοσιακές εκφάνσεις του Ισλάμ και αναφέρει πως αποτελεί μια πλήρως κρατικοδίαιτη επιτροπή . Η Διεύθυνση έχει προσλάβει όλους τους ιμάμηδες της Τουρκίας και ελέγχει το κήρυγμα τους ενώ ταυτόχρονα καταπιέζει διάφορες μορφές του Ισλάμ, όπως ο Αλεβισμός.

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο που διέρρευσε, το σουνιτικό Ισλάμ ελάχιστα έχει αλλάξει από το Μεσαίωνα , σύμφωνα με τα λεγόμενα αξιωματούχου της Διεύθυνσης. Παρόλα αυτά, η κοινότητα που είναι υπέρ της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου είναι μικρή , αλλά σχετικά αυξανόμενη.

Στο ζήτημα της τρομοκρατίας αναφέρεται εκτενώς και άλλο διπλωματικό έγγραφο, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως μόνο το 7 % της τουρκικής κοινωνίας υποστηρίζει τις ριζοσπαστικές μορφές του Ισλάμ, αριθμό τον οποίο το κυβερνόν κόμμα ΑΚPτοποθετεί γύρω στο 5%. Όμως συγκριτικά, σε μια χώρα 75 εκατομμυρίων , ακόμη κι ένα ποσοστό της τάξεως του 0,5% σημαίνει αυτομάτως 350,000 πιθανούς τρομοκράτες .

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις θρησκευτικές κοινότητες και τους Κούρδους, όπως αναφέρει έγγραφο που εστάλη στην αμερικανική πρεσβεία την Άγκυρα το 2009. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις πολυπληθέστερες και πιο ισχυρές σέκτες στην Τουρκία αλλά και τη συμμετοχή των Κούρδων σε αυτές.

Άλλα ζητήματα , αφορούσαν σε τυχόν διασυνδέσεις των τούρκων μουσουλμάνων με τη διεθνή μουσουλμανική κοινότητα και κατά πόσο ηγέτες της πολιτικής και του τύπου ενθάρρυναν ή όχι αντισημιτικά και αντιχριστιανικά σχόλια .

Η ιστοσελίδα Wikileaks δεν δημοσίευσε κάποια έγγραφα που να παρείχαν απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.

Αποκαλύψεων συνέχεια και για την Τουρκία από τα Wikileaks, με την αμερικανική διπλωματία να εκτίθεται δημόσια. Οι αμερικανικές απόψεις σχετικά με τη φίλη και σύμμαχο Τουρκία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και ίσως οδηγήσουν σε αλλαγές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
http://www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.